Πέμπτη 25 Μαρτίου 2010

Ζουμπούλι (Hyacinthus orientalis)

Βολβώδες φυτό με ευωδιαστά άνθη έντονων χρωμάτων. Κατάγεται από την Ανατολική Μεσόγειο και την Μέση Ανατολή (Ιράν, Τουρκμενιστάν). Ανθίζει στα τέλη του χειμώνα και στις αρχές της άνοιξης και η ανθοφορία του διαρκεί 2 με 3 εβδομάδες · στην συνέχεια, μπορούμε ν' αποθηκεύσουμε τον βολβό σε δροσερό και σκοτεινό μέρος, να τον ξανακαλλιεργήσουμε το επόμενο φθινόπωρο σε δοχείο με νερό και μολίς ανθοφορήσει να το φυτεύσουμε ξανά (λεπτομερής διαδικασία).
Θεωρείται σύμβολο της αναγέννησης της φύσης, γι' αυτό και διακοσμεί το γιορτινό τραπέζι (Χαφτ Σιν) των Ιρανών για τον εορτασμό του Νέου Έτους (στο ιρανικό ημερολόγιο η αρχή του νέου έτους ταυτίζεται με την πρώτη μέρα της άνοιξης) την ημέρα της Εαρινής Ισημερίας.
Η βοτανική ονομασία του ζουμπουλιού είναι Υάκινθος και συνδέεται με τον μυθικό ήρωα Υάκινθο από τις Αμύκλες της Λακωνίας. Ο όμορφος αυτός νέος ήταν πολύ φίλος με τον θεό Απόλλωνα και οι δυο τους γυμνάζονταν πολλές ώρες μαζί και συναγωνίζονταν σε διάφορα αθλήματα. Μια μέρα, καθώς ο Απόλλωνας δίδασκε στον Υάκινθο δισκοβολία, του ξέφυγε ο δίσκος και χτύπησε στο μέτωπο τον άτυχο νέο σκοτώνοντάς τον. Ο θεός όρμησε κοντά του προσπαθώντας μάταια να τον συνεφέρει, και μόλις συνειδητοποίησε ότι είχε χάσει οριστικά τον αγαπημένο του φίλο, δεν άντεχε να τον θάψει. Έτσι, τον μεταμόρφωσε σε ευωδιαστό λουλούδι.
Οι Σπαρτιάτες προς τιμήν του Υακίνθου τελούσαν τον μήνα Ιούνιο τα Υακίνθια που διαρκούσαν τρεις μέρες : η πρώτη μέρα ήταν πένθιμη και απαγορεύονταν οι παιάνες, καθώς ήταν αφιερωμένη στον θάνατο του Υάκινθου και γενικά προσφέρονταν θυσίες στους νεκρούς · οι άλλες δύο μέρες ήταν αφιερωμένες στον θεό Απόλλωνα και οι εορτασμοί περιελάμβαναν χορό, παιάνες, θυσίες και υπαίθριες συνεστιάσεις.






----------


O Υάκινθος στην Τέχνη


Ζωγραφική :



Jean Broc - The Death of Hyacinthus




Mery - Joseph Blondel - The Death of Hyacinthus





Benjamin West - Death of Hyacinthus




Marcantonio Raimondi - Apollo and Hyacinthus





Alexander Ivanov - Apollo, Hyacinth and Cyparissus singing and playing




Tiepolo Giambattista - The Death of Hyacinth





Alphonse Mucha - Princess Hyacinth


Μουσική :


O Wolfgang Amadeus Mozart, σε ηλικία μόλις 11 ετών (το 1767), έγραψε την πρώτη όπερά του "Apollo and Hyacinthus". Βασίζεται στον μύθο του Υακίνθου της ελληνικής μυθολογίας όπως τον αφηγήθηκε ο Ρωμαίος ποιητής Οβίδιος στο έργο του "Μεταμορφώσεις" και όπως τον μετέγραψε σε λιμπρέτο ο Rufinus Widl.




Ολόκληρο το έργο :

http://www.mozart-weltweit.de/serie26.htm

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου