Πέμπτη 11 Ιουλίου 2013

Αστερίας

Τα διάφορα είδη αστερία ανήκουν στην τάξη των Αστεροειδών (Asteroidea) και μαζί με τους αχινούς, τα θαλάσσια κρίνα και κάποια είδη απολιθωμάτων ανήκουν στην συνομοταξία των Εχινόδερμων (Echinodermata). Έχουν ανακαλυφθεί πάνω από 1,500 είδη αστερίων τα οποία ζουν σε όλα τα μήκη και πλάτη των ωκεανών, από τα τροπικά μέχρι τα παγωμένα νερά των πόλων, με την μεγαλύτερη ποικιλία να απαντάται στον Ινδικό και τον Ειρηνικό Ωκεανό. Οι έντονοι χρωματισμοί τους ποικίλουν από διάφορες αποχρώσεις του κόκκινου και του πορτοκαλί, μέχρι μπλε, γκρι ή καφέ.
Ανατομικά, ο αστερίας έχει ακτινωτό συμμετρικό σχήμα· αποτελείται από έναν κεντρικό κυκλικό δίσκο από τον οποίο εκτείνονται πέντε "βραχίονες" σε πεντάκτινη συμμετρία. Φέρουν σκελετό ο οποίος βοηθά μόνο στην προστασία του θαλάσσιου ζώου και όχι στην κίνησή του· αυτή γίνεται με την χρήση ποδιών-σωλήνων και με την λειτουργία ένος αγγειακού συστήματος που τροφοδοτεί τον
αστερία με νερό μέσω ενός στόματος στην κάτω πλευρά του, το οποίο φιλτράται μέσω ενός φίλτρου στην πάνω πλευρά - αυτό το φιλτραρισμένο το νερό αποτελεί την κινητήρια δύναμή του. 
Οι 5 (ή ανάλογα το είδος 6, 7 ή και περισσότεροι) βραχίονες του ζώου φέρουν στην άκρη τους ένα μικροσκοπικό μάτι, το οποίο μπορεί να ξεχωρίσει μόνο το φως και το σκοτάδι, και μερικά είδη φέρουν και μια σειρά αγκαθιών για την προστασία τους από τους εχθρούς. 
Η κύρια τροφή των αστερίων είναι τα μαλάκια και τα οστρακοειδή, όπως τα μύδια, τα στρείδια, αχιβάδες και άλλα οστρακόδερμα· επίσης, τρέφονται με μικρά ψάρια, αρθρόποδα, άλγη και φύκια. Διαθέτει δύο στομάχια για την χώνεψη της τροφής του, και μάλιστα το ένα από αυτά μπορεί να βγαίνει έξω από το σώμα του, ικανότητα που βοηθά τον αστερία στο κυνήγι της λείας του, που μπορεί να είναι και αρκετά μεγαλύτερη από τον ίδιο.
Οι αστερίες αναπαράγονται τόσο με σεξουαλική όσο και μη σεξουαλική αναπαραγωγή: η γονιμοποιήση γίνεται εξωτερικά με την απελευθέρωση γαμετών στο περιβάλλον. Η μη σεξουαλική παραγωγή γίνεται με ανάπλαση· η ανάπλαση αποτελεί μια μοναδική ικανότητα πολλών ειδών αστερία να αναπλάθουν τα τραυματισμένα και κομμένα μέλη τους, και μάλιστα ελάχιστα είδη μπορούν να γεννούν ακόμα και ολόκληρο νέο αστερία από έναν βραχίονά τους.
Κύριοι εχθροί του αστερία είναι άλλα είδη αστερία, οι τρίτωνες, τα καβούρια, τα ψάρια, οι γλάροι και οι θαλάσσιες ενυδρίδες. Το πρώτο αμυντικό τους όπλο είναι οι σαπωνίνες (χημικές ουσίες με ιδιαίτερα δυσάρεστη γεύση) που έχουν στο εξωτερικό τοίχωμά τους. Κάποια είδη εκρίνουν επίσης πολύ ισχυρές τοξίνες και ένα είδος απωθητικής βλέννας. Άλλα όπλα του αστερία είναι τα παχύ τους περίβλημα, αλλά και τα αγκάθια που φέρουν μερικά είδη. Τέλος, καθώς οι αστερίες μέσω του υδροαγγειακού τους συστήματος διοχετεύουν νερό κατευθείαν μέσα στο σώμα τους, η ρύπανση του νερού αποτελεί σοβαρή απειλή για την επιβίωσή τους. Το φίλτρο που διαθέτουν καθαρίζει το νερό που εισέρχεται στο σώμα τους, αλλά δεν μπορεί να φιλτράρει τα τοξικά χημικά, τους ρύπους και τις πετρελαιοκηλίδες.

























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου