Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2013

Ερείκη (Εrica)

Χαμηλός αειθαλής θάμνος της οικογένειας των Ερεικωδών (Ericaceae), η οποία αριθμεί πάνω από 700 είδη. Φτάνει σε ύψος στα 60-70 εκ., έχει μικρά, μακρόστενα φύλλα και μικρά άνθη χρώματος ροζ, μωβ ή λευκά που μοιάζουν με καμπανούλες. Ανθοφορεί από το φθινόπωρο μέχρι τα τέλη του χειμώνα-αρχές της άνοιξης, γι' αυτό και στις γερμανικές χώρες ονομάζεται Wintersonne (ήλιος του χειμώνα).Στην ανθοκομία χρησιμοποείται ως θάμνος καλύψεως μεγάλων επιφανειών ή σε συνθέσεις όπως οι βραχόκηποι.
Την συναντάμε αυτοφυή τόσο σε ζεστά και υγρά κλίματα όπως της Νοτίου Αφρικής και της Μεσογείου όσο και σε πιο βόρεια κλίματα όπως της Σκωτίας και της Σκανδιναβίας. Στην Σκωτία μάλιστα, το ρείκι (heather) αποτελεί το εθνικό τους φυτό, καθώς από την αρχαιότητα το χρησιμοποιούσαν για να βάφουν υφάσματα, να γεμίζουν τα στρώματά τους με το μυρωδάτα άνθη του αντί με πούπουλα και για να φτιάχνουν σκοινιά από τα ανθεκτικά κλωνάρια τους.
Στην χώρα μας συναντώνται αυτοφυή 3 είδη, γνωστά με την κοινή ονομασία ρείκια. Είναι μελισσοκομικό φυτό καθώς ελκύει τις μέλισσες, και παράγει άριστης ποιότητας μέλι. Παρά την γευστικότητά του και την θρεπτική του αξία δεν έχει ιδιαίτερη εμπορική επιτυχία καθώς κρυσταλλώνει γρήγορα. 



Χωράφια Ερείκης στην Σκωτία




Η Ερείκη χρησιμοποιήθηκε ευρέως στην παραδοσιακή βοτανολογία, κυρίως στις ορεινές περιοχές της Ευρώπης, όπου υπάρχει αυτοφυές σε ολόκληρες εκτάσεις, ως θεραπευτικό φυτό. Οι θεραπευτικές ιδιότητες του βοτάνου έχουν καταγραφεί ήδη από τον Μεσαίωνα: Ένα γερμανικό βιβλίο του 1565 αναφέρει τον διάσημο γιατρό της εποχής Πάουλους Εγκινέτα ο οποίος χρησιμοποιούσε τα άνθη, τα φύλλα και τους μίσχους του φυτού για την θεραπεία κάθε είδους πληγών. Ο Φουκς έγραψε το 1543 ότι το φυτό ανακουφίζει από τα δαγκώματα των εντόμων, ενώ ο σύγχρονός του Μάθιουλος το χρησιμοποιούσε για να θεραπεύει δαγκώματα φιδιών, μολύνσεις ματιών, ασθένειες της σπλήνας και για να διαλύει τον σχηματισμό λίθων στα εσωτερικά όργανα. Ο Νίκολας Αλεξάντερ, ένας Βενεδικτίνος μοναχός έγραψε ότι η κατανάλωση του εγχύματος ερείκης για τριάντα διαδοχικές μέρες πρωί και βράδυ ήταν επαρκής για να διαλύσει τις πέτρες από τους νεφρούς· τον 20ο αιώνα το ρείκι αναγνωρίστηκε από το ιατρικό γίγνεσθαι ως θεραπευτικό βότανα κατά των πετρών στην περιοχή των κύστεων και των νεφρών. 
Παραδοσιακά, στην Βόρεια Ευρώπη φτιάχνουν τσάι από τα άνθη του φυτού, μαζί με άνθη βάτου, φύλλα μύρτιλλου, βερόνικα, θυμάρι και άγρια φράουλα. Το φυτό συλλέγεται κατά την περίοδο της ανθοφορίας του και χρησιμοποιείται φρέσκο ή αποξηραμένο για την παρασκευή ροφήματος (δοσολογία: 1 κουτ.γλ. βοτάνου για 1 κούπα νερό) ή για εξωτερική χρήση.


Θεραπευτικές ιδιότητες

Έχει ηρεμιστικές και ήπιες υπνωτικές ιδιότητες, γι' αυτό συμβάλλει στην αϋπνία και στην αντιμετώπιση κάθε είδους σωματικής υπερδιέργερσης και εξάντλησης. Δρα ως αντισηπτικό και αντιφλεγμονώδες ιδιαίτερα στο ουροποιητικό και το πεπτικό σύστημα. Το αφέψημα του φυτού δρα θετικά στις πέτρες που σχηματίζονται στο ουροποιητικό σύστημα, κολικούς νεφρών, χρόνια κυστίτιδα, προστάτη και οιδήματα. Βοηθά σε προβλήματα γαστρίτιδας με υπερέκκριση πεπτικών υγρών, κολικούς των εντέρων, στις ασθένειες του συκωτιού και της χολής. Ως αντιφλεγμονώδες βοηθά στις φλεγμονές του λαιμού και της στοματικής κοιλότητας, στον βήχα και τα κρυολογήματα. Σε αρθρίτιδα, πολυαρθρίτιδα, ρευματισμό και ποδάγρα βοηθά τόσο το ρόφημα όσο και η εξωτερική χρήση με κομπρέσες και μπάνια.




  • Την ερείκη μπορούμε να την βρούμε σε όλα τα ανθοπωλεία, αντέχει το χειμώνα σε εξωτερικό χώρο που το βλέπει ο ήλιος και χρειάζεται αραιό πότισμα. 
  • Το μέλι ερείκης μπορεί να το βρει κανείς σε καταστήματα με είδη υγιεινής διατροφής. 

Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2013

Ορφικός Ύμνος Νεφελών

Ορφικός Ύμνος Νεφελών 
(θυμίαμα σμύρναν)



Ἀέριοι νεφέλαι, καρποτρόφοι, οὐρανόπλαγκτοι, 
ὁμβροτόκοι, πνοιαῖσιν ἐλαυνόμεναι κατὰ κόσμον, 
βρονταῖαι, πυρόεσσαι, ἐρίβρομοι, ὑγροκέλευθοι, 
ἀέρος ἐν κόλπωι πάταγον φρικώδη ἔχουσαι, 
πνεύμασιν ἀντίσπαστοι ἐπιδρομάδην παταγεῦσαι, 
ὑμᾶς νῦν λίτομαι, δροσοείμονες, εὔπνοοι αὔραις, 
 πέμπειν καρποτρόφους ὄμβρους ἐπὶ μητέρα γαῖαν.

----------------

Αέρινες νεφέλες, πού τρέφετε τους καρπούς και περιπλανάσθε εις τον ουρανόν, γεννήτριες των βροχών, πού οδηγείσθε ανά τον κόσμον με τις πνοές (τα φυσήματα) των ανέμων βροντερές, πύρινες, που φωνάζετε δυνατά και τρέχετε στα νερά και δημιουργείτε εις τον ‘κόλπον του αέρος φρικτόν κρότον και ταράσσετε τον ουρανόν όταν κινήσθε δρομαίως αντίθετα προς τα πνεύματα {τα φυσήματα των ανέμων). Έσάς τώρα παρακαλώ, που έχετε την δροσιά για φόρεμα. και που έρχεσθε με τις ευχάριστες τις αύρες, να στείλετε στην μητέρα γη βροχές, που τρέφουν τους καρπoύς.









Δευτέρα 7 Ιανουαρίου 2013

Δελτίο Οικολογικών & Περιβαλλοντικών Εκδηλώσεων - Ιανουάριος 2013


ΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ - ΑΝΑΔΑΣΩΣΕΙΣ 




Καθαρισμός & Αναδάσωση στα Χανιά 
Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2013 

Το Σάββατο 12 Ιανουαρίου διοργανώνεται εθελοντικός καθαρισμός και αναδάσωση στο νοσοκομείο Χανίων στην περιοχή Μουρνιές. Στην δράση έχουν δηλώσει συμμετοχή ο σύλλογος «Ποδηλάτρεις Χανίων» και η Επαγγελματική Σχολή Χανίων. 
Θα φυτευθούν 1000 δέντρα από τους εθελοντές.
Σημείο συνάντησης: Στην είσοδο του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων στην περιοχή Μουρνιές στις 10 το πρωί. 
Σημείωση: Οι ποδηλάτες των Χανίων θα έχουν προσυγκέντρωση έξω από την κεντρική Αγορά και με ποδηλατοπορεία θα πάνε προς το Νοσοκομείο στην περιοχή Μουρνιές. 

Αναδάσωση στη Σαλαμίνα 
Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2013 

Την Κυριακή 13 Ιανουαρίου διοργανώνεται αναδάσωση στην περιοχή Σελήνια Σαλαμίνας. Η περιοχή έχει καεί αρκετές φορές από πυρκαγιές από το καλοκαίρι του 2006 και οι εθελοντικές ομάδες προσπαθούν να δημιουργήσουν νέους χώρους πρασίνου. 
Θα φυτευθούν 2.000 νέα φυτά και κατά την διάρκεια της αναδάσωσης θα γίνει ενημέρωση στους εθελοντές από γεωπόνους της Σαλαμίνας. 
Τα Σελήνια είναι οικισμός στα ανατολικά της Σαλαμίνας. Στην περιοχή, περίπου 2 χιλιόμετρα βόρεια του οικισμού, υπάρχει μνημείο προς τιμήν των Σαλαμινομάχων. 
Σημείο συνάντησης: Η πλατεία Φραγκούλη στα Σελήνια Σαλαμίνας, στο τέρμα της οδού Αγίου Νικολάου στις 10 το πρωί.


Έκθεση Παραδοσιακών Προϊόντων στην Καστοριά  
6, 7 και 8 Ιανουαρίου 2013



Η τριήμερη έκθεση για την «Προβολή - Τοπικών Παραδοσιακών Προϊόντων» πραγματοποιείται για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στις 6, 7 και 8 Ιανουαρίου 2013. Στην αναζωογόνηση της τοπικής αγοράς στοχεύει η έκθεση παραδοσιακών προϊόντων που διοργανώνει το Επιμελητήριο Καστοριάς και πραγματοποιείται επί της οδού Μητροπόλεως 60, με την συμμετοχή τοπικών επιχειρήσεων και των προϊόντων τους.


Σεμινάριο ορεινού τρεξίματος 
Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2013 

Έχοντας ως βάση το φιλόξενο καταφύγιο Φλαμπούρι, δύο πολύ γνωστοί και έμπειροι αθλητές θα τρέξουν μαζί σας στην γύρω περιοχή και στα υπέροχα μονοπάτια της Πάρνηθος και θα σας διδάξουν τις βασικές τεχνικές για να τρέχετε σε αυτά με ταχύτητα αλλά και ασφάλεια. Στο τέλος της δρομικής εξόρμησης θα ανακάμψουμε με ζεστό τσάι στο καταφύγιο και όλοι μαζί θα συζητήσουμε για το ορεινό τρέξιμο αναλύοντας τις τεχνικές που διδάχθηκαν λίγο πριν στο βουνό. Στα πλαίσια του μαθήματος θα γίνει παρουσίαση του απαραίτητου δρομικού εξοπλισμού καθώς και της προετοιμασίας που απαιτείται για να αυξήσετε την απόδοση σας ως δρομείς. 
Το σεμινάριο είναι εντελώς ΔΩΡΕΑΝ, αλλά θα υπάρξει περιορισμός του αριθμού των συμμετοχών, σύμφωνα με την χωρητικότητα του καταφυγίου 

Πληροφορίες : www.flabouri.gr 


Σάββατο 5 Ιανουαρίου 2013

Τεταρτίδες : Πεφταστέρια του Ιανουαρίου




Η νέα χρονιά ξεκινά με μια βροχή διαττόντων αστέρων, τους Τεταρτίδες (Quadrantids), οι οποίοι διαρκούν από την 1η έως τη 12η Ιανουαρίου, ωστόσο φθάνουν στην μέγιστη συχνότητα πτώσεως μετεώρων στις 3-5 Ιανουαρίου. Κατά το μέγιστο της βροχής, ο ρυθμός πτώσης των μετεώρων είναι ίσος με αυτό των Περσείδων, των οποίων η αρχή της βροχής είναι ορατή από τα μέσα Ιουλίου κάθε χρόνο και κορυφώνεται μεταξύ 9 και 14 Αυγούστου, οπότε ο ρυθμός των μετεώρων φθάνει τα 60 και πλέον ανά ώρα, αλλά και των Διδυμίδων με τους πρώτους διάττοντες να παρατηρούνται στις 6 Δεκεμβρίου και τους τελευταίους στις 18 του ίδιου μήνα. 
Στην περίπτωση των Τεταρτιδών, όμως, αντίθετα με τις άλλες δύο βροχές, η φάση κορυφώσεως τους έχει σύντομη διάρκεια, περί τις δύο ώρες και διακρίνονται από μεταβλητότητα στην έντασή τους. Έτσι, εφόσον οι κατά τόπους καιρικές συνθήκες επιτρέπουν την παρατήρησή τους, εμφανίζουν συνήθως στο αποκορύφωμά τους 10-60 μετέωρα ανά ώρα, με προσωρινές εξάρσεις οι οποίες μπορεί να φτάνουν τα 100 ή και περισσότερα με ταχύτητα περίπου 40 έως 42 χιλιόμετρα ανά δευτερόλεπτο. Η βροχή παρατηρείται καλύτερα στο βόρειο ημισφαίριο, ιδίως σε κατεύθυνση βορειανατολική στον ουρανό, και είναι ορατή μέχρι τον 51ο νότιο παράλληλο. 


ΓΕΝΙΚΑ

Διάττοντες αστέρες, γενικότερα, μπορούμε να παρατηρήσουμε σχεδόν οποιαδήποτε νύχτα του χρόνου. Ωστόσο, υπάρχουν φορές κατά τις οποίες μια ομάδα μετεώρων (γενικός όρος που περιγράφει και τους διάττοντες αστέρες και τις βολίδες) συναντούν την γη μαζικά από την ίδια διεύθυνση. Τότε έχουμε την λεγόμενη βροχή διαττόντων ή βροχή μετεώρων. Οι περισσότερες βροχές διαττόντων είναι περιοδικές, άρα προβλέψιμες, και συμβαίνουν την ίδια περίπου ημερομηνία κάθε χρόνο. Ωστόσο, ενώ κάποιες από αυτές έχουν την ίδια ένταση κάθε φορά, κάποιες άλλες μπορεί να παρουσιάζονται με μεγάλες διαφορές στην έντασή τους από χρόνο σε χρόνο, δίνοντας ενίοτε λίγους διάττοντες αστέρες ενώ άλλες φορές εντυπωσιακές βολίδες. Το πιο σπουδαίο χαρακτηριστικό που περιγράφει την ένταση μιας τέτοιας βροχής είναι ο μέγιστος αριθμός των διαττόντων (ο αριθμός αυτός είναι γνωστός και ως ZHR -Zenithal Hourly Rate ), οι οποίοι είναι ορατοί μέσα σε μία ώρα από έναν παρατηρητή που τις κοιτάζει, υπό ιδανικές συνθήκες, στο ζενίθ τους. Όπως συμβαίνει και με τις άλλες βροχές διαττόντων, τα μετέωρα κινούνται τόσο γρήγορα καθώς εισέρχονται στην γήινη ατμόσφαιρα και πυρακτώνονται, γι’ αυτό η παρατήρηση είναι προτιμότερη με γυμνά μάτια, παρά με τηλεσκόπια ή κιάλια. 



Μία βροχή μετεώρων ή ορθότερα βροχή διαττόντων αστέρων, λοιπόν, αποτελεί ένα ουράνιο φαινόμενο το οποίο συμβαίνει όταν η Γη διέρχεται μέσα από σμήνη σωματιδίων μετεωρικής ύλης. Η ύλη αυτή προέρχεται συνήθως από κομήτες οι οποίοι έχουν μερικώς ή ολικώς διαλυθεί. Στην περίπτωση των Τεταρτιδών, οι αστρονόμοι δεν είναι ακόμα σίγουροι ποιος ήταν ο διερχόμενος κομήτης, που άφησε πίσω του την ουρά σκόνης και σωματιδίων, τα οποία μετατρέπονται σε μετέωρα (πεφταστέρια), κάθε φορά που ο πλανήτης μας διασταυρώνεται με την τροχιά τους. Είναι πιθανό να πρόκειται για ένα κομήτη (2003 ΕΗ1), που παρατήρησαν πρώτοι Κινέζοι, Ιάπωνες και Κορεάτες αστρονόμοι το 1490. 

Κάθε βροχή διαττόντων φαίνεται ότι ξεκινά από ένα συγκεκριμένο σημείο στον ουρανό που ονομάζεται ακτινοβόλο σημείο (radiant) και παίρνει το όνομά της από τον αστερισμό στον οποίο ανήκει αυτό το ακτινοβόλο σημείο. Στην περίπτωση του φαινομένου το οποίο παρουσιάζουμε, ως ακτινοβόλο σημείο θεωρείται ο παλαιός αστερισμός Quadrans Muralis ή Επιτοίχιος Τετράς, όνομα προερχόμενο από ένα αρχαίο αστρονομικό εργαλείο, ωστόσο σήμερα η πηγή προέλευσης των μετεώρων φαίνεται να είναι ο αστερισμός του Βοώτη.

 

ΠΕΡΙ ΑΣΤΕΡΙΣΜΟΥ

Ο Βοώτης (λατινικά: Bootes) είναι ένας αστερισμός ο οποίος σημειώθηκε για πρώτη φορά στην αρχαιότητα από τον σπουδαίο φυσικό φιλόσοφο Πτολεμαίο και αποτελεί έναν από τους 88 επίσημους αστερισμούς που θεσπίστηκαν από την Διεθνή Αστρονομική Ένωση. Ο μεγάλος αυτός αστερισμός, δέκατος τρίτος στην κατάταξη, έχει έκταση 906,8 τετραγωνικές μοίρες και βρίσκεται στο βόρειο ημισφαίριο της ουράνιας σφαίρας, πλην όμως είναι αμφιφανής στην Ελλάδα ενώ πλήρως ορατός παρατηρείται σε γεωγραφικά πλάτη μεταξύ 90°N - 35°. 


Από ετυμολογικής απόψεως η ονομασία Βοώτης, κατά μία εκδοχή, προέρχεται από το ουσιαστικό βους (βόδι) και το ωθείν (καθοδήγηση, σπρώξιμο). Η εκδοχή αυτή εμφανίζεται στην Οδύσσεια όπου παρουσιάστηκε ως ο οδηγός της ομηρικής Άμαξας (Μεγάλη Άρκτος). Μάλιστα, η πρότυπη μορφή του αστερισμού χρειάζεται οκτώ ολόκληρες ώρες για να δύσει από τα γεωγραφικά πλάτη της νότιας Ευρώπης και ακόμα και τότε το χέρι του δεν εξαφανίζεται κάτω από τον ορίζοντα, γεγονός το οποίο εξηγεί το χαρακτηρισμό που του έδωσε ο Όμηρος: «οψέ δύων», αργός στη δύση του. 


Κατά μία άλλη εκδοχή εικάζεται ότι η ονομασία προέρχεται από το βοητής (βουερός, θορυβώδης), εξαιτίας των κραυγών του οδηγού προς τα ζώα του ή του κυνηγού καθώς κυνηγά • γεγονός που επιβεβαιώνεται μέσω των απεικονίσεων της μορφής στους ιστορικούς άτλαντες των ουρανών όπου τον συναντάμε, συνήθως, με την μορφή ενός κυνηγού ο οποίος είναι εξοπλισμένος με κυνηγετικά όπλα να κρατά με το δεξί του χέρι τα λουριά των Θηρευτικών Κυνών και να κυνηγά την `Αρκτο γύρω από το βόρειο ουράνιο πόλο. 

Ο Αργκελάντερ απέδιδε στον Βοώτη 85 αστέρες ορατούς με γυμνό μάτι, ενώ ο Heis 140 εκ των οποίων οι κυριότεροι είναι φωτεινοί και φέρουν δικά τους ιδιαίτερα ονόματα.