Σάββατο 26 Δεκεμβρίου 2009

Χιονονιφάδες

Οι μικροσκοπικοί παγοκρύσταλλοι που προκύπτουν όταν τα δάκρυα των συννέφων ψύχωνται, γεννούν την πανδαισία σχημάτων που δομούν τις χιονονιφάδες. Τα πολύπλοκα σχήματα που κοσμούν κάθε νιφάδα είναι αποτέλεσμα της περιπετειώδους πορείας τους από τον ουρανό προς την γη · καθώς περνά από εναλλαγές θερμοκρασίας και υγρασίας κάθε χιονονιφάδα αναπτύσσει την δική της ξεχωριστή μορφή. Όπως συμβαίνει και με τ' ανθρώπινα δακτυλικά αποτυπώματα, καμία νιφάδα δεν είναι ακριβώς ίδια με κάποια άλλη.
Πέρα από την αισθητική μυσταγωγία που συντελείται στο εσωτερικό τους, οι κρύσταλλοι αυτοί αποτελούν σημείο μετουσίωσης της θεωρίας σε πράξη. Αποτελούν την συμφιλίωση και τον συγκερασμό του αισθητού και του άυλου κόσμου, καθώς οι αφηρημένες έννοιες των μαθηματικών και της γεωμετρίας ενσαρκώνονται στο εξάγωνο ή εξάκτινο σχήμα των νιφάδων - ενίοτε και δωδεκάκτινο ή βελονοειδές.
Οι χιονονιφάδες, ως πραγματικά έργα τέχνης φιλοτεχνημένα από την Μητέρα-Φύση, κρύβουν έναν μαγικό κόσμο - που μπορεί κανείς ν' ανακαλύψει με την βοήθεια του μικροσκοπίου. Κι όταν παρατηρήσει την ομορφιά των σχημάτων τους, μόνο δέος μπορεί να αισθανθεί την επόμενη φορά που θα δει τον ουρανό να ραίνει την γη μ' αυτά τα στολίδια.











"Με πόση δημιουργική ευφυΐα είναι προικισμένος ο αέρας στον οποίο γεννιούνται! Ακόμα κι αν αληθινά αστέρια έπεφταν και προσγειώνονταν στο παλτό μου, δεν θα τα θαύμαζα τόσο! Η Φύση είναι μεγαλοφυής, θεϊκή · ούτε μια χιονονιφάδα δεν ξεφεύγει από την μορφογόνα δύναμή της."
- Henry David Thoreau






Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2009

Χειμερινό Ηλιοστάσιο

κι αν κρύψαν το Φως τ' Ουρανού
τα νέφη λογχίζει ο Ήλιος
της Άριας καρδιάς και του Νου!



ρ

William Blake