Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2010

Flora Graeca

Από το οπισθόφυλλο :

Ένας μοναδικός θησαυρός που ελάχιστοι έχουν δει μέχρι σήμερα! Flora Graeca Sibthorpiana: Tο σπανιότερο και πολυτιμότερο βιβλίο Βοτανικής που υπάρχει στη διεθνή βιβλιογραφία, αναφέρεται στην ελληνική χλωρίδα.

Ο Άγγλος John Sibthorp, καθηγητής Βοτανικής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης -εμπνευστής της Flora Graeca Sibthοrpiana- μαζί με τον Αυστριακό καλλιτέχνη Ferdinand Bauer περιηγήθηκαν στα τέλη του 18ου αιώνα στην προεπαναστατική Ελλάδα. Όνειρο ζωής, σκοπός και αποτέλεσμα: η συλλογή φυτών (που ο Sibthorp γνώριζε από το έργο του Θεοφράστου και του Διοσκουρίδη), οι εξαιρετικές υδατογραφίες 966 φυτών και οι θαυμάσιες τοπιογραφίες. Όλο το πρωτότυπο υλικό συντηρείται σήμερα στη βιβλιοθήκη του Τμήματος Plant Sciences, στο Πανεπιστημίο της Οξφόρδης, όπου το κοινό δεν έχει πρόσβαση. Ο John Sibthorp πέθανε νέος και δεν είδε ποτέ το έργο του δημοσιευμένο. Συνάδελφοι και φίλοι του, εκπληρώνοντας τη διαθήκη του, ολοκλήρωσαν την πρώτη έκδοση του δεκάτομου έργου (Λονδίνο 1806-1840) σε 25 πανάκριβα αντίτυπα. Στο βιβλίο του Stephen Harris περιγράφονται οι περιπέτειες που οδήγησαν στη δημιουργία της Flora Graeca Sibthorpiana και αναδεικνύονται οι υπέροχες υδατογραφίες του Ferdinand Bauer.


Flora Graeca, Υπέροχη Ελληνική Χλωρίδα,

Εκδ. Δίαυλος


Η Flora Graeca πρωτοεκδόθηκε το 1806. Αποτελείτο από 10 τόμους οι οποίοι εκδόθηκαν σταδικά μέχρι το 1840. Συνοδευόταν και από μια εκτενή έρευνα για την πανίδα της Ελλάδος (Fauna Graeca) καθώς και από μια σειρά ελληνικών τοπιογραφιών δια χειρός Ferdinand Bauer, οι οποίες δεν εκδόθηκαν ποτέ. Το εν λόγω ανέκδοτο αρχείο, καθώς και το πρωτότυπο της Flora Graeca είναι διαθέσιμο από την Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης :

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου