Κυριακή 16 Ιουνίου 2013

Ευκάλυπτος " Θαλλώ "





Ο ευκάλυπτος «Θαλλώ» συλλέχθηκε στην Αττική ύπαιθρο.


Περί του βοτάνου


Ο ευκάλυπτος (Eucalyptus) είναι αγγειόσπερμο, δικότυλο, ιθαγενές φυτό της οικογένειας των Μυρτοειδών. Περιλαμβάνει περί τα 550 και πλέον είδη μεγάλων, ως επί το πλείστον, δέντρων που καλλιεργούνται κυρίως σε εύκρατες περιοχές. Θεωρείται από τα ψηλότερα ανθοφόρα φυτά μιας και το ύψος των δέντρων σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να φτάσει και τα 90 μέτρα. Χώρα καταγωγής του θεωρείται η Αυστραλία και η Τασμανία, αλλά συναντάται και καλλιεργείται στις χώρες της λεκάνης της Μεσογείου. Στην Ελλάδα βρίσκουμε το είδος Ευκάλυπτος ο σφαιρικός (Eucalyptus globulus) το οποίο εισήχθη από τον βοτανολόγο και λόγιο Θεόδωρο Ορφανίδη το 1862. Καλλιεργείται κυρίως στη νότια Ελλάδα αλλά και στην Χαλκιδική και βρίσκεται σε δάση και κήπους Πρόκειται για αειθαλές δέντρο με ύψος 15-25 μέτρα, ωστόσο υπό ευνοϊκές συνθήκες μπορεί να φτάσει και τα 80 μέτρα ενώ υπό δυσμενείς έχει θαμνώδη εμφάνιση. Έχει ξερό φλοιό που μαδάει βγάζοντας μακριές ταινίες αφήνοντας τον κορμό λείο και το χρώμα του σταχτίλευκο.Τα άνθη του είναι λευκά ενώ τα φύλλα του γλαυκόχρωμα και επιμήκη και χρησιμοποιούνται για την παρασκευή αφεψήματος με αντιπυρετικές ιδιότητες αλλά και για αρωματικά λουτρά. Η χρήση του, είτε ως αφέψημα είτε ως αιθέριο έλαιο, έχει σπουδαίες θεραπευτικές ιδιότητες, όπως αντισηπτική, μικροβιοκτόνα, απολυμαντική και βοηθητική για το αναπνευστικό σύστημα.


Θεραπευτικές ιδιότητες του ευκάλυπτου

Ο ευκάλυπτος χρησιμοποιείται σε πολλές μορφές και χρήσεις. Το αιθέριο έλαιο του ευκαλύπτου χρησιμοποιείται σε κομπρέσες και επιθέματα, εισπνοές, γαργάρες, εξατμιστήρες, λουτρά, επαλείψεις και εντριβή θώρακα ή μασάζ. Ωστόσο η χρήση και η δοσολογία του θέλει προσοχή γιατί μπορεί να ερεθίσει ένα ευαίσθητο αναπνευστικό σύστημα ή τα νεφρά. Πρέπει επίσης να προσέχουμε να μην έρχεται σε επαφή το αδιάλυτο αιθέριο έλαιο με το δέρμα. 

Συνοπτικά : 

• Χρησιμοποιείται για τις φλεγμονές του αναπνευστικού, τον βήχα, τον πονόλαιμο, το άσθμα και έχει αντισηπτική, σπασμολυτική και αντιπυρετική δράση. 
• Είναι απολυμαντικό, εντομοκτόνο, επουλωτικό των πληγών και των ελκών, των ελαφρών εγκαυμάτων και της πυόρροιας. Οι αντισηπτικές του ιδιότητες το κάνουν χρήσιμο για όλες τις μολύνσεις του αναπνευστικού, πεπτικού και ουροποιητικού συστήματος αλλά και σε ελονοσία, τύφο, ιλαρά, οστρακιά κ.α. 
• Τα φύλλα του ευκαλύπτου εξαιτίας των αντιβιοτικών ιδιοτήτων τους χρησιμοποιούνται σε όλες τις φλεγμονώδεις παθήσεις, σε εισπνοές καθώς και στις παθήσεις των ούλων. Επίσης είναι ευεργετικό σε περιπτώσεις αυπνίας και ρευματισμών. 
• Έχει υπογλυκαιμική δράση γι’ αυτό είναι χρήσιμο για τους διαβητικούς. 

Η χρήση του ευκαλύπτου στην εναλλακτική ιατρική: 

Ο ευκάλυπτος είναι ισχυρό αντισηπτικό και μπορεί να βοηθήσει αποτελεσματικά σε βακτηριδιακές και ιογενείς προσβολές. Η επίδραση του ευκαλύπτου στο δέρμα είναι δροσιστική και αντιπυρετική. Είναι αντιφλεγμονώδες και καλός για εγκαύματα και επώδυνες αρθρώσεις. Είναι αποτελεσματικός στη θεραπεία των καλόγερων, των σπυριών, των ψειρών της κεφαλής και του απλού έρπητα. Η χρήση του έχει αποτέλεσμα και σε συναισθηματικό επίπεδο μιας και τονώνει, αναζωογονεί, καθαρίζει και διεγείρει το μυαλό και βοηθά στην αντιμετώπιση της υπνηλίας. Βοηθά επίσης, στην αντιμετώπιση κρυολογημάτων, γρίπης, λοιμώξεων του λαιμού, ιγμορίτιδας και πονοκεφάλων, ανακουφίζει από τον δυνατό, ξηρό βήχα, μετριάζει την δύσπνοια του άσθματος και της βρογχίτιδας απελευθερώνοντας την βλέννα. Ακόμη χρησιμοποιείται κατά του διαβήτη, των εντερικών παρασίτων και της πυόρροιας.

Τρόπος χρήσης:

Εισπνοές: Αν το κρυολόγημα σας ταλαιπωρεί, ρίξτε φύλλα ευκαλύπτου σε νερό που βράζει αφήνοντας τους ατμούς να γεμίσουν το δωμάτιο ή εισπνεύστε κρατώντας το κεφάλι σας πάνω από την κατσαρόλα (αφού την κατεβάσετε από την φωτιά) σκεπασμένο με μια πετσέτα. Μπορείτε να ρίξετε επίσης 10-15 σταγόνες αιθέριο έλαιο σε ζεστό νερό και να κάνετε εισπνοές ή να προσθέσετε στο μπάνιο σας νερό όπου πρώτα έχετε βράσει μερικά φύλλα ευκαλύπτου. 

Αφέψημα: 3 φύλλα (ή ένα κουτάλι σούπας αν είναι ψιλοκομμένα) για κάθε φλιτζάνι νερό. Αφήνουμε να κοχλάσει το νερό για ένα λεπτό, το βγάζουμε από την φωτιά και το αφήνουμε για 10 λεπτά, να βγάλει τις ουσίες του. Πίνουμε 3 φλιτζάνια την ημέρα.

Έγχυμα: Μουλιάζουμε 25 γραμμάρια φύλλα σε ένα λίτρο ζεστό νερό, για 10 λεπτά. Πίνουμε 3-4 φορές την ημέρα. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου