Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2013

Δελτίο Οικολογικών & Περιβαλλοντικών Εκδηλώσεων – Νοέμβριος 2013


Γιορτή Μητρικού Θηλασμού 


Στα πλαίσια του εορτασμού της Παγκόσμιας Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού, 1-7 Νοεμβρίου, το Δίκτυο των Ομάδων Υποστήριξης Μητρικού Θηλασμού και Μητρότητας, σας προσκαλεί την Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2013, σε μια εκδήλωση γιορτή για τον μητρικό θηλασμό, στην πόλη σας! 

Μητέρες, σε 39 πόλεις της Ελλάδος, διοργανώνουν και συμμετέχουν για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, στον Πανελλαδικό Ταυτόχρονο Θηλασμό, που έχει ως σκοπό την προώθηση, την υποστήριξη και την ενημέρωση, όχι μόνο ως λέξεις σε ένα φυλλάδιο ή σε μια ομιλία, αλλά εμπράκτως ως εικόνα και παρουσία. 

 Βρείτε τα σημεία συνάντησης και στις 39 πόλεις, εδώ: https://www.facebook.com/thilazo 



Στα μονοπάτια των άστρων 
Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο,  4 Νοεμβρίου 2013



Δέκα χρόνια ζωής γιορτάζει την Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2013 το Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου, το μεγαλύτερο και καλύτερα εξοπλισμένο Ψηφιακό Πλανητάριο σε Ευρώπη και Αμερική.  

Την ημέρα αυτή των γενεθλίων του προσκαλεί τους αγαπητούς φίλους, που το τίμησαν με την παρουσία τους όλα αυτά τα χρόνια, σε μια ειδική εκδήλωση-παρουσίαση της νέας επετειακής ψηφιακής Παράστασης με τίτλο: «Στα Μονοπάτια των Άστρων». 

Την ημέρα αυτή θα πραγματοποιηθούν τέσσερεις παραστάσεις: ώρες 18:00, 19:15, 20:15 και 21:15 με ελεύθερη είσοδο, απαραίτητα είναι όμως τα δελτία εισόδου, η διανομή των οποίων θα πραγματοποιηθεί από το Ταμείο του Πλανηταρίου από τις 17:30 της ίδιας ημέρας.



8η Συνάντηση Οικογενειακής Πεζοπορίας 
Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2013 



Η 8η Συνάντηση Πεζοπορίας Ελαιώνες 5Κ θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2013 είτε με λιακάδα είτε με βροχή.

Αν μάλιστα βρέχει θα είναι μια ευκαιρία να απολαύσουμε την φύση σε όλη την φθινοπωρινή της αίγλη, να μυρίσουμε το βρεγμένο δάσος, να θαυμάσουμε τα εκτυφλωτικά πράσινα. Οπωσδήποτε θα είναι ευκαιρία να δούμε ξανά φίλους και γνωστούς που έρχονται από όλα τα σημεία της Θεσσαλονίκης. Πάρτε τους φίλους σας, νερό και κολατσιό. 

Το ραντεβού είναι στις 11.00. 
Τόπος συνάντησης: Οδός Τοσίτσα, Ελαιώνες Πυλαίας, Θεσσαλονίκη
Διαδρομή: Δασικός δρόμος Ελαιώνων (Δείτε την διαδρομή στο χάρτη)
Μήκος διαδρομής: 5000 μέτρα
Έναρξη πεζοπορίας: 11.00

Συμμετοχή δωρεάν και ελεύθερη για όλες τις ηλικίες. Κρατήστε το δάσος καθαρό και χαρείτε το με ήλιο ή με βροχή! 



ΦΕΣΤΙΒΑΛ - ΓΙΟΡΤΕΣ 
ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ


«ΚΑΣΤΑΝΟ ΚΡΑΣΙ ΤΥΡΙ 2013»
Γρίβα Γουμένισσας,  10 Νοεμβρίου



Την Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2013 θα γίνει η ετήσια γιορτή "Καστανό Κρασί Τυρί" στην Γρίβα. Υπό τον ήχο των Χάλκινων της Γουμένισσας και την παρουσία πολλών χορευτικών συγκροτημάτων, προσφέρονται κάστανα κατοίκων του χωριού, κρασί και τυρί από τα οινοποιία και τις γαλακτοβιομηχανίες της περιοχής και παραδοσιακές πίτες από τις νοικοκυρές του χωριού.

Είσαστε όλοι προσκεκλημένοι να γιορτάσετε μαζί μας.
Ώρα έναρξης: 12 μμ.
Διοργάνωση: Πολιτιστικός Σύλλογος Γρίβας 



10η Γιορτή Κάστανου στην Αγιάσο 
2 & 3 Νοεμβρίου 2013 

Για 10η χρονιά η Δημοτική Κοινότητα Αγιάσου Μυτιλήνης και το παράρτημα Αιγαίου ΓΕΩΤΕ διοργανώνουν την Γιορτή Κάστανου στην Αγιάσο (Λέσβος), στις 2 και 3 Νοεμβρίου 2013. 

Το πρόγραμμα της Γιορτής Κάστανου είναι το εξής:  

Σάββατο, 2-11-2013 
Ημερίδα με θέμα «Τοπικές Ποικιλίες: Το κάστανο της Αγιάσου». 
Ομιλία με θέμα «Η αξιοποίηση των τοπικών ποικιλιών για την ανάδειξη και ανάπτυξη μιας περιοχής». 
Ομιλία με θέμα «Κατάσταση του καστανιώνα της Αγιάσου – Τρόποι επεξεργασίας του κάστανου».
Ομιλία με θέμα «Προστιθέμενη αξία στο προϊόν – Παρασκευάσματα με βάση του κάστανο». 

Το πρωί θα γίνει επίδειξη παρασκευής προϊόντων με βάση το κάστανο στο εργαστήρι του Αγροτομεταποιητικού Συνεταιρισμού Γυναικών Αγιάσου. 

Μετά την Ημερίδα θα δοθεί παράσταση της Θεατρικής Ομάδας του Φιλοπρόοδου Ομίλου Βροντάδου Χίου με το κλασικό έργο (κωμωδία-μπαλέτο) του Μολιέρου «Ο αρχοντοχωριάτης». 

Κυριακή, 3-11-2013  
Στις εισόδους και στα κεντρικά μέρη του χωριού ανάβουν οι φωτιές στις παραδοσιακές φουφούδες για το ψήσιμο και το βράσιμο των κάστανων, που θα προφέρονται στον κόσμο μαζί με ούζο και κρασί.  
Στην Πλατεία Αγοράς από τα μέλη του Αγροτομεταποιητικού Συνεταιρισμού Γυναικών Αγιάσου θα πωλούνται στον κόσμο γλυκά και άλλα παραδοσιακά προϊόντα κάστανου. 
Το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων (ΣΕΠ) θα οργανώσει παιχνίδια της φύσης μέσα στον καστανιώνα. 

Επίσης, θα πραγματοποιηθούν περίπατοι στα λιθόστρωτα μονοπάτια του καστανιώνα. Μετά το τέλος των περιπάτων ο κόσμος μπορεί να γευματίσει και να περιηγηθεί στο χωριό. 

Εκδήλωση στο κινηματοθέατρο του Αναγνωστηρίου Ομιλία – παρουσίαση του γιατρού-φυσιοδίφη Μάκη Αξιώτη με θέμα την ιστορία και την χλωρίδα του λόφου Καστέλι. 
Μουσικό πρόγραμμα του Κέντρου Σπουδών Ανατολικής Μουσικής.


«ΓΙΟΡΤΗ ΚΑΣΤΑΝΟΥ» στο Λιβάδι
 3 Νοεμβρίου 2013  



Με άφθονα κάστανα, εδέσματα, κρασί, πολύ χορό και γλέντι, πραγματοποιείται κάθε χρόνο στο Λιβάδι του νέου Δήμου Θέρμης , η γιορτή του κάστανου, μια θαυμάσια πρωτοβουλία την οποία διοργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Λιβαδιωτών.

Στην κεντρική πλατεία του χωριού την Κυριακή 3 Νοεμβρίου στις 12.00 το μεσημέρι θα σας υποδεχτούμε με χορευτικά συγκροτήματα και παραδοσιακή ορχήστρα. 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: 
Πολιτιστικός Σύλλογος Λιβαδιωτών 
Ταυλίκος Γεώργιος 6977 226271 



Γιορτή Κάστανου στα Άνω Δολιανά 
Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2013 



Για 12η συνεχή χρονιά στα Άνω Δολιανά θα πραγματοποιηθεί από τον πολιτιστικό σύλλογο Δολιανών το Σάββατο στις 2 Νοεμβρίου η Γιορτή του κάστανου, που αποτελεί θεσμό για την περιοχή. 
Στην πρόσκλησή τους οι διοργανωτές καλούν τον κόσμο να επισκεφτεί το χωριό και να γευτεί το κάστανο σε πάρα πολλές γεύσεις και με πάρα πολλούς τρόπους.


«3η Γιορτή Ελιάς και Ελαιόλαδου»
Κρανίδι, 2 & 3 Νοεμβρίου 2013


Ο Δήμος Ερμιονίδας στην προσπάθεια ανάδειξης των τοπικών παραδοσιακών προϊόντων του, συνεχίζει για 3η συνεχή χρονιά την Γιορτή Ελιάς και Ελαιόλαδου. Η γιορτή θα πραγματοποιηθεί στις 2 και 3 Νοεμβρίου 2013.

Το Σάββατο 2/11 και ώρα 6:30μμ θα γίνουν ενημερωτικές ομιλίες με θέματα «Το μέλλον της καλλιέργειας, τις προκλήσεις και τις δυνατότητες της Ελληνικής Ελαιοκομίας» και «Νέοι Αγρότες και Αγροτική Πολιτική». 
Η Κυριακή 3/11 και ώρα 11:00πμ θα περιλαμβάνει το εορταστικό κομμάτι με πολλές εκπλήξεις και ποικιλία τοπικών εδεσμάτων με βάση το ελαιόλαδο μας, που είναι παρασκευασμένα με μεράκι από γυναίκες του Κρανιδίου. 



«3η Γιορτή Ελιάς και Λαδιού»
Σελιανίτικα Αιγίου, Σάββατο 9 Νοεμβρίου 



O Φιλοπροοδευτικός Όμιλος Σελιανιτίκων συνδιοργανώνει με τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Σελιανιτίκων και τον Σύλλογο Γονέων & Κηδεμόνων Δημοτικού Σχολείου & Νηπιαγωγείου Σελιανιτίκων, την 3η Γιορτή Ελιάς και Λαδιού με θέμα: «Ελιά, πηγή υγείας», τo Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2013 στο ελαιοτριβείο Σελιανιτίκων, με ώρα έναρξης 7.30 μ.μ.. 

Σκοπός της γιορτής είναι η ψυχαγωγία των κατοίκων της περιοχής και η ανάδειξη του ελαιοτριβείου των Σελιανιτίκων.
Θα υπάρχει δωρεάν μπουφές με παραδοσιακά φαγητά & γλυκά, ενώ το κρασί που θα προσφέρεται δωρεάν, θα είναι προσφορά του παραγωγού Ανδρέα Πληθάκη.
Η γιορτή θα περιλαμβάνει επίσης χορούς από τη «Χορευτική Στέγη» του Συλλόγου Γονέων και λαϊκό γλέντι με ζωντανή μουσική από το συγκρότημα «Απόλλωνες».

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ.
Πληροφορίες: Γ. Ευσταθίου, τηλ.: 6976408608. 


«Γιορτή ελιάς στους Γόννους»
  8 & 9 Νοεμβρίου 2013



Το Σάββατο 9 και την Κυριακή 10 Νοεμβρίου στην κεντρική πλατεία των Γόννων οργανώνεται τοπική γιορτη για την ανάδειξη και προβολή τόσο της περιοχής όσο και των προϊόντων της Ελιάς και του λαδιού. 
Η γιορτή έχει σκοπό να ωφελήσει την οικονομία της περιοχής και να αποτελέσει κοινό τόπο συνάντησης αγροτών, εμπόρων, ελαιοπαραγωγών, τυποποιητών και επιστημόνων από την ευρύτερη περιοχή του νομού. 

Η διήμερη γιορτή θα περιλαμβάνει επιμορφωτική ημερίδα για τους αγρότες-ελαιοπαραγωγούς, περίπτερα έκθεσης αγροτικών προϊόντων της περιοχής καθώς και τοπικών φορέων, πολιτιστικές εκδηλώσεις και έκθεση φωτογραφίας για την ελιά. 

Στην Δημοτικό Πινακοθήκη Γόννων του Δήμου Τεμπών, στην κεντρική πλατεία, θα λειτουργήσει έκθεση φωτογραφίας με θέμα «Ελιά, από την αρχαιότητα ως τις μέρες μας» από το φωτογραφικό αρχείο του Μ.Ε.Σ. Γόννων. 

Είσοδος ελεύθερη για το κοινό. 



Μάζεμα Ελιάς - Γούβες Λακωνίας 
24 Νοεμβρίου 2013 


Το ξεχωριστό αγρόκτημα Ευμέλεια, στις Γούβες Λακωνίας, διοργανώνει από τις 22 ως 24 Νοεμβρίου συγκομιδή ελιάς. 
Οι επισκέπτες θα μπορούν να λάβουν μέρος στη συγκομιδή και τη διαλογή της ποικιλίας Καλαμών, να μάθουν μεθόδους συντήρησής της ενώ δε θα λείπουν και ομιλίες περί ελιάς και ελαιόλαδου. 

Αναλυτικές πληροφορίες θα βρείτε στην σχετική ενότητα της ιστοσελίδας του αγροκτήματος εδώ.



15η ΓΙΟΡΤΗ ΤΣΙΠΟΥΡΟΥ 
Μ. ΜΗΛΙΑ ΠΙΕΡΙΑΣ, 3 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 


Οι άνθρωποι του δραστήριου Πολιτιστικού Συλλόγου Μεσαία Μηλιάς για μια ακόμη χρονιά προσκαλούν όλον τον κόσμο στην 15η Γιορτή Τσίπουρου - κρασιού και αγροτικών προϊόντων που θα γίνει στις 3 Νοεμβρίου 2013 ημέρα Κυριακή στην πλατεία του χωριού σε ειδικά διαμορφωμένο στεγασμένο και θερμαινόμενο χώρο. Θα υπάρχουν κεράσματα με  παραδοσιακούς σπιτικούς μεζέδες και τσίπουρο. 

Για οποιαδήποτε πληροφορία επικοινωνήστε με τα παρακάτω τηλέφωνα: 6975- 838415 και 6989- 070984. 


Γιορτή Τσίπουρου 
Μαντείο Δωδώνης, 2 Νοεμβρίου

Το Σάββατο 2 Νοεμβρίου στην κεντρική πλατεία του Μαντείου Δωδώνης θα πραγματοποιηθεί η περίφημη Γιορτή του Τσίπουρου.  

Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά την απόσταξή του χάρη στα ρακοκάζανα που θα έχουν στηθεί στο σημείο. Μεζέδες, τοπικά εδέσματα και παραδοσιακή μουσική θα πλαισιώσουν την γιορτή.

Διοργάνωση: Αδελφότητα Μαντείου Δωδώνης



Γιορτή Τσίπουρου 2013 
Παραλιακός Πεζόδρομος Νέας Περάμου 


Με τη συμμετοχή των χορευτικών των Πολιτιστικών μας Συλλόγων: 
• Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Ν.Περάμου 
• Πολιτιστικός Εξωραϊστικός Σύλλογος Ν. Ηρακλείτσας "Αγ. Γεώργιος" 
• Στέγη Πολιτισμού Φωληάς 
• Σύνδεσμος Μικρασιατών Ν.Περάμου 
• Πολιτιστικός Σύλλογος Ελευθερών 

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ "ΟΥΖΟΜΕΖΕ" 
Ο σεφ κ. Δημητρακόπουλος Ευθύμης θα αξιολογήσει και ο Δήμος Παγγαίου θα βραβεύσει το καλύτερο πιάτο "Μεζέ για Ούζο" που εσείς θα μας φέρετε. 

Συμμετοχή Ελεύθερη • 
Ζωντανή Ορχήστρα με τον κ. Σπαθάρη Φώτη και τους Εμπειροτέχνες. 
Άφθονο τσίπουρο με μεζέδες και πολύ χορό από όλους!



ΗΜΕΡΙΔΕΣ - ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ 


πανελλήνια συνάντηση μανιταρόφιλων 
Καρυόφυτο Ξάνθης, 3 Νοεμβρίου


Οι δραστήριοι μανιταρόφιλοι διοργανώνουν την όγδοη πανελλήνια φθινοπωρινή συνάντησή τους. Στις 2 και 3 Νοεμβρίου, στο Άνω Καρυόφυτο Θράκης, θα λάβουν χώρα τα εξής: αναζήτηση μανιταριών και τρούφας, σεμινάρια μανιταρογνωσίας από τον μυκητολόγο Γιώργο Κωνσταντινίδη και η καθιερωμένη, μετά από κάθε σχετική εξόρμηση, συνεστίαση.

Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στην σελίδα των μανιταρόφιλων στο facebook


Σεμινάριο για τις εναλλακτικές καλλιέργειες 
στην Θεσσαλονίκη 



Το τριήμερο 9, 10 και 11 Νοεμβρίου 2013 διοργανώνεται στη Θεσσαλονίκη από τον Γεωπονικό Σύλλογο Μακεδονίας – Θράκης, μετά από ενδιαφέρον που εκδήλωσαν τα μέλη και οι συνδρομητές του, σεμινάριο με τίτλο «Εναλλακτικές καλλιέργειες – Αρωματικά & φαρμακευτικά φυτά».
Το σεμινάριο που θα λάβει χώρα στο εργαστήριο Προστασίας & Αξιοποίησης Αυτοφυών & Καλλωπιστικών ειδών (είσοδος ΕΛΓΟ- πρώην ΕΘΙΑΓΕ), απευθύνεται σε κάθε ενδιαφερόμενο (γεωπόνοι, τεχνολόγοι γεωπονίας, νέοι αγρότες κα) που δραστηριοποιείται ή πρόκειται να δραστηριοποιηθεί επαγγελματικά στα υπόψη αντικείμενα. 

Όσοι ενδιαφέρονται για περισσότερες πληροφορίες, μπορούν να απευθυνθούν στη Γραμματεία του Γεωπονικού Συλλόγου Μακεδονίας Θράκης, Βενιζέλου 64 / 5ος όροφος. 
Τηλ. επικοινωνίας: 2310/272036 ή εκτάκτως στο κινητό: 6944/770568. 

Βρείτε εδώ συνημμένο το πρόγραμμα 



ΕΚΘΕΣΕΙΣ – ΣΥΝΕΔΡΙΑ 


1η έκθεση Γαλακτοκομίας & Τυροκομίας 
2, 3 & 4 Νοεμβρίου 2013 



Η 1η έκθεση Γαλακτοκομίας & Τυροκομίας DAIRY EXPO αποτελεί μια νέα επαγγελματική διοργάνωση η οποία προβάλει το κρέας, το γάλα και το τυρί ως τους κύριους πρωταγωνιστές της Ελληνικής αλλά και διεθνούς διατροφής. 
Σκοπός της παρουσιάσεως τους στο ευρύ κοινό έχει την μελέτη της δυναμικής τους, τις προοπτικές ανάπτυξής τους και την αξία προβολής τους σε εθνικό αλλά και διεθνές επίπεδο. 

Σας περιμένουμε όλους στις 2, 3 & 4 Νοεμβρίου στο Metropolitan Expo. 
Διοργάνωση omind creatives τηλ. 210 9010040 – www.meatdays.gr 



«Ελλάδα Γιορτή Γεύσεις, Χριστούγεννα 2013» 
29 Νοεμβρίου μέχρι 1 Δεκεμβρίου στο Helexpo Palace 



Σ' αυτό το Χριστουγεννιάτικο Φεστιβάλ Γεύσεων η αφρόκρεμα των Μικρών Παραγωγών της χώρας θα συναντηθεί με το μεγάλο κοινό που αναζητά τις αυθεντικές και εν πολλοίς τοπικές ελληνικές γεύσεις, ταυτισμένες διαχρονικά με την εθνική μας ταυτότητα πλάι-πλάι με σύγχρονες ελληνικές δημιουργίες.

Γλυκίσματα, τυριά, αλλαντικά, αλίπαστα, ζυμαρικά, ελιές και ελαιόλαδο, αβγοτάραχο, σάλτσες και ντιπ, μανιτάρια και λαχανικά, μπίρες μικροζυθοποιίας, ποτά και κρασιά, αρτοποιήματα, ξίδια και βότανα, ξηροί καρποί, καφέδες, αλάτια, μπαχαρικά και μαρμελάδες, ολόκληρος ο κόσμος των ατόφιων, γνήσιων γεύσεων από άκρη σε άκρη της επικράτειας θα ξεδιπλωθεί στο Φεστιβάλ Μικρών Ποιοτικών Ελλήνων Παραγωγών που διοργανώνεται στην Αθήνα. 
Tο φεστιβάλ αυτό ξεφεύγει από την μαζική τυποποίηση, προσπερνάει τα στατικά κλισέ και τις προχειρότητες και θα αποτελέσει ένα μεγάλο πολιτιστικό γεγονός. 

Περισσότερα εδώ 



8η Ετήσια γευστική δοκιμή κρασιών 
3 Νοεμβρίου 2013 



Η Ένωση Οινοπαραγωγών του Αμπελώνα της Πελοποννήσου διοργανώνει την 8η ετήσια γευστική δοκιμή κρασιών. Θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2013, στην Αθήνα (ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία»). 

Στην εκδήλωση θα συμμετέχουν 30 οινοποιεία που θα παρουσιαστούν καινούργιες δημιουργίες αλλά και κλασικά κρασιά από ελληνικές και διεθνείς ποικιλίες αμπέλου. Η εκδήλωση έχει είσοδο 3 ευρώ και περιλαμβάνει αναμνηστικό ποτήρι γευσιγνωσίας. 
Διοργάνωση: Vinetum. 



ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ 


Εκδήλωση για την οικολογία 
και τον πολιτισμό στον Παρθενώνα  


Με σύνθημα «Πολιτισμός: Κληρονομιά ελευθερίας», μέλη της ΧΑΡΤΑΣ και της LEGAMBIENTE, πραγματοποιούν επίσκεψη στον Παρθενώνα, το πρωί του Σαββάτου, 2 Νοεμβρίου.
Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο της δράσης της LEGAMBIENTE «Puliamo il Mondo» που έχει ήδη ενεργοποιήσει στην Ιταλία χιλιάδες πολίτες και της κοινής πρωτοβουλίας «Οικολογία-Πολιτισμος, Αθηνά 1-2 Νοεμβρίου 2013». 
Συνάντηση στον Παρθενώνα, στις 10.30.



 Εκδήλωση για την ανακύκλωση


Εκδήλωση με θέμα την ανακύκλωση διοργανώνεται στο δήμο Λυκόβρυσης-Πεύκης, την Παρασκευή 1η Νοεμβρίου, και ώρα 18:00.
Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης θα συζητηθεί το θέμα της ανακύκλωσης, οι προοπτικές της και η ευαισθητοποίηση των δημοτών. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προσέλθουν στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του δήμου Λυκόβρυσης-Πεύκης «Μανόλης Αναγνωστάκης» για να παρακολουθήσουν την εκδήλωση. Η αίθουσα βρίσκεται στην οδό Χρυσοστόμου Σμύρνης και Ρήγα Φεραίου, στην Πεύκη. 



Ημερίδα για τον αστικό φωτισμό 


4 Νοεμβρίου 2013, 10.30 π.μ., 
Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών 

Στο πλαίσιο της πανευρωπαϊκής Ημερίδας Urban Lightscapes, η ομάδα εικαστικού φωτισμού Beforelight καλωσορίζει στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, διεθνούς φήμης σχεδιαστές, καλλιτέχνες και θεωρητικούς από την Ελλάδα και το εξωτερικό και σας προσκαλεί σε μία ανοιχτή συζήτηση πάνω στην διαμόρφωση του αστικού φωτισμού και των συνεπειών του στην αλλαγή της ταυτότητας των πόλεων. 

Στόχο της ημερίδας αποτελούν η μελέτη του δημόσιου φωτισμού ως ισχυρό εργαλείο διαμόρφωσης του δημόσιου χώρου, η ανάδειξη νέων τεχνολογιών και ιδεών στο φωτισμό του αστικού τοπίου και η δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού και πολυσυλλεκτικού δικτύου συνεργασίας επαγγελματιών και καλλιτεχνών του φωτός.

Η ημερίδα θα κλείσει με την προβολή του «The City Dark», ενός βραβευμένου ντοκιμαντέρ για την επίπτωση του νυχτερινού φωτισμού στη διαβίωση των κατοίκων στα αστικά κέντρα.
Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.




«Παραδοσιακοί Σπόροι και Διατροφική Ανεξαρτησία» 


Εκδήλωση για την οικολογία
Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2013 

Το Πελίτι αναζητεί, προστατεύει διατηρεί και διαδίδει τους παραδοσιακούς σπόρους που χάνονται, στηρίζοντας την αγροτική βιοποικιλότητα, την ήπια γεωργία, την τοπική παραγωγή και τη διατροφική μας ανεξαρτησία. Ο καθένας μας κρατάει ένα μέρος από τη λύση των προβλημάτων σε προσωπικό και σε παγκόσμιο επίπεδο. Κάθε μέρα με το πιρούνι μας επιλέγουμε την γεωργία και τον πλανήτη θέλουμε. 
ΟΜΙΛΗΤΡΙΑ: Βάσω Κανελλοπούλου 

Πληροφορίες : www.peliti.gr



ΟΜΟΡΦΑΙΝΟΥΜΕ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ 


Εθελοντικές αναδασώσεις στο Πεντελικό 
3 Νοεμβρίου 2013, Θέση Καρακαντά 



Ο Σύνδεσμος Δήμων για την Προστασία και Ανάπλαση του Πεντελικού (Σ.Π.Α.Π) συνεχίζει την προσπάθεια για την αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος στο Πεντελικό όρος διοργανώνοντας την 3η δεντροφύτευση για το 2013. 

Όλοι μαζί την Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2013 στις 10 π.μ. ενώνουμε τις δυνάμεις μας, βάζοντας ο καθένας μας το δικό του λιθαράκι στην προσπάθεια για να ξαναγίνει το Πεντελικό ένα πράσινο βουνό. Όλοι μαζί εκπαιδεύουμε τους μικρότερους στη διαδικασία της φύτευσης, τους μεταφέρουμε την αγάπη για την προστασία του περιβάλλοντος. 

Σημείο συνάντησης: Θέση Καρακαντά (κατεύθυνση προς Άγιο Πέτρο - Ν. Μάκρη). 

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στα τηλέφωνα: 213 2038349 - 104 - 105 - 327 και το Σαββατοκύριακο στο τηλ. 213 2038000. 


Δράση σποροφύτευσης βελανιδιάς 
Τετάρτη 13 Νοεμβρίου στην Πεντέλη


Η Διεύθυνση Π.Ε. Β΄ Αθήνας ως συντονιστικός φορέας του Διεθνούς Θεματικού Δικτύου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Μαθαίνω για τα Δάση» και η ΕΕΠΦ σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Αναδασώσεων Αττικής προτίθενται να διοργανώσουν δράση σποροφύτευσης βελανιδιάς στην Πεντέλη στο χώρο που βρίσκεται πίσω από το Νοσοκομείο Παίδων την Τετάρτη 13/11/2013. Στην δράση θα συμμετάσχουν 8 τμήματα από σχολικές μονάδες της Β΄ Αθήνας (πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας). 

Περισσότερες πληροφορίες εδώ 



ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ 


31ος Κλασικός Μαραθώνιος Αθήνας 

 
Η Αθήνα θα βρεθεί στο επίκεντρο του αθλητισμού στις 10 Νοεμβρίου 2013 ημέρα κατά την οποία θα διεξαχθεί ο 31ος Κλασικός Μαραθώνιος.  

Περίπου 30.000 δρομείς – αριθμός ρεκόρ! – θα συμμετάσχουν σε ένα από τα αγωνίσματα της διοργάνωσης, η οποία περιλαμβάνει τον Μαραθώνιο Δρόμο, τον Αγώνα Δρόμου 10χλμ., τον Αγώνα Δρόμου 5χλμ., το Δυναμικό Βάδισμα, αλλά και Αγώνα 1000μ για μαθητές Δημοτικού. Περισσότεροι από 10.000 Μαραθωνοδρόμοι θα έχουν την ευκαιρία να τρέξουν στην αυθεντική διαδρομή του 1896, στα βήματα του αρχαίου Έλληνα αγγελιαφόρου, εκεί όπου η Ιστορία δεν έχει γραμμή τερματισμού. 

Για περισσότερες πληροφορίες: www.athensclassicmarathon.gr 



Ημιμαραθώνιος Πάικου 


Στις 3 Νοεμβρίου 2013 θα διεξαχθεί ο τρίτος ΗΜΙΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΠΑΪΚΟΥ στο Πάικο του Νομού Κιλκίς, με ώρα εκκίνησης 10:30 π.μ. και λήξη τερματισμού 14.30μ.μ. 

Χαρακτηριστικά αγώνα: Ο αγώνας είναι ορεινός δρόμος απόστασης 20 περίπου χιλιομέτρων σε μονοπάτια (15km) και δασικούς δρόμους (5 km) και το υψόμετρο που θα κινηθεί ο αγώνας θα είναι από 900μ έως 1350μ. H συνολική υψομετρική κάλυψη είναι περίπου 1100μ. 

Η διαδρομή έχει σημαντικές απαιτήσεις αντοχής και εμπειρίας κίνησης σε ορεινό πεδίο και σε ορισμένα σημεία απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή καθώς τα μονοπάτια είναι ορειβατικά και κινούνται σε απότομες πλαγιές. Στην διαδρομή θα υπάρχει λάσπη, νερό και ενδεχομένως χιόνι. Σημαντικά χρήσιμη θα ήταν η προηγούμενη εμπειρία σε ορεινούς αγώνες. 

Ο αγώνας κινείται σε χάραξη νέου μονοπατιού, οπότε περνάει μέσα από παρθένα κομμάτια του βουνού, τα οποία δεν έχουν μέχρι σήμερα δεχτεί ανθρώπινη παρέμβαση. Θα πρέπει οι αθλούμενοι να δείξουν ιδιαίτερη προσοχή και σεβασμό.
Η οργανωτική επιτροπή διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείσει από τον αγώνα αθλητή που δεν σεβάστηκε το Πάικο. 



Ανάβαση Πεντέλης 
24 Νοεμβρίου 2013


Ήρθε η ώρα να δοκιμάσετε τις δυνάμεις σε έναν ευχάριστο και ήπιας δυσκολίας αγώνα ορεινού τρεξίματος μέσα στην Αθήνα!  
Η έμπειρη ομάδα της GO-Sport σε συνεργασία με την Garmin σας προσκαλούν στην 1η Ανάβαση Πεντέλης που θα πραγματοποιηθεί στις 24 Νοεμβρίου 2013 με αφετηρία την Πλατεία της Παλαιάς Πεντέλης. 
Όσο προσηλωμένοι και αν είστε στον τερματισμό σας – ο αγώνας έχει ηλεκτρονική χρονομέτρηση – θα ξεκλέψετε μερικά δευτερόλεπτα στα 11 χλμ της διαδρομής για να δείτε την μαγευτική θέα ολόκληρης της Αττικής! 

Επικοινωνία : www.gosport.gr 


Ορεινός Αγώνας N. Δίκτης
24 Νοεμβρίου 2013 


Την Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2013 πραγματοποιείται  ο Ορεινός Αγώνας N. Δίκτης τον οποίον συνδιοργανώνουν η Ένωση «Οικοσύν» (Περιβαλλοντική- Πολιτιστική - Οικολογική Ένωση Άνω και Κάτω Σύμης και ο Όμιλος Υπεραποστάσεων Κρήτης. 

Τόσο οι αθλητές όσο και οι επισκέπτες – συνοδοί θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν ένα από τα πιο ιδιαίτερα μέρη της λεγόμενης ανεξερεύνητης Κρήτης. Εφέτος στον ορεινό αγώνα προστέθηκε επιπλέον ένα πανέμορφο κομμάτι διαδρομής σε δασικούς δρόμους και μονοπάτι σπάνιας ομορφιάς μέσα στο δάσος της περιοχής έτσι ώστε να καθιστούν το αγώνα σε ένα από τους ωραιότερους, χωρίς υπερβολή, στο είδος του. 

Επικοινωνία : Νίκος Φερετζάκης 6973032299 -2842026441 



ΠΟΔΗΛΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ 



Ποδηλατοδρομία από τον Άγιο Νικόλαο στον Κρούστα 
3 Νοεμβρίου 2013


Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κρούστα με την συμβολή του Πολιτιστικού Αθλητικού Οργανισμού Δήμου Αγίου Νικολάου, διοργανώνει, ποδηλατικό γύρο στις 3 Νοεμβρίου 2013, ημέρα Κυριακή, ώρα 11:00 και προσκαλεί όλους τους δημότες και τους επισκέπτες της πόλης μας να συμμετέχουν. 

Πρόγραμμα ποδηλατικού γύρου: Η εκκίνηση του ποδηλατικού γύρου θα δοθεί στην πλατεία Ελευθερίου Βενιζέλου στον Άγιο Νικόλαο, στις 11:00 το πρωί και ο τερματισμός θα γίνει στο Δημοτικό Σχολείο του Κρούστα. 

Η διαδρομή που θα ακολουθηθεί είναι η εξής: Πλατεία Ελευθερίου Βενιζέλου, οδός 5ης Μεραρχίας, Δημοκρατίας, Ανδρέα Παπανδρέου, Εθνική οδός για Νεάπολη, Επαρχιακή οδός προς Χουμεριάκο, Χουμεριάκο, Έξω Λακώνια, ΤΕΙ, Δρόμος προς ΛΑΤΩ, Κριτσά, Κρούστας, Δημοτικό Σχολείο Κρούστα. 


Ποδηλατοβόλτα στην πόλη της Κομοτηνής 
2 Νοεμβρίου 2013

Το απόγευμα του Σαββάτου 2 Νοεμβρίου βγαίνουμε με τα ποδήλατα μας βόλτα μέσα στην πόλη της Κομοτηνής! Πάντα με καλή διάθεση, χαμόγελο και κέφι για ποδήλατο αλλά και καλή παρέα! 

Σημείο Εκκίνησης: Πλατεία Ειρήνης-Συντριβάνι 
 Ώρα Αναχώρησης: 7:00μ.μ 

-Να έχετε μαζί σας κράνος, φώτα, φωσφορούχο γιλέκο (όσοι έχουν) και φυσικά να είστε ντυμένοι ανάλογα με τον καιρό
-Ο καθένας μας είναι υπεύθυνος για τον εαυτό του αλλά και τον συνποδηλάτη του



Ποδηλατικός Γύρος της λίμνης Παμβώτιδας 
3 Νοεμβρίου 2013 

Ο Όμιλος Φίλων Ποδηλάτου Ιωαννίνων - ΟΦΠΙ καλεί όλους τους ποδηλάτες να συμμετέχουν στην ποδηλατοβόλτα που διοργανώνουν «Γύρος της λίμνης Παμβώτιδας» την Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2013

Διαδρομή: Ώρα 10.30 Πλατεία Πύρρου (Κεντρική Πλατεία) Ιωαννίνων, Πλατεία Δημαρχείου, Μπότσαρη, Δαγκλή, Ζωσιμαδών, Παύλου Μελά, Μαυρογιάννη, Λεωφ. Γράμμου, Πέραμα, Αμφιθέα, Λογγάδες, Κατσικά, παραλίμνιο ποδηλατδρόμο, Εθνικής Αντιστάσεως, Καραμανλή, με τερματισμό ώρα 14.00 στην Πλατεία Μαβίλη. 
Σύνολο διαδρομής 30 χιλιόμετρα περίπου. 
Αν βρέχει η εκδήλωση θα αναβληθεί. 

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ: Ώρα 10.00 στην Κεντρική Πλατεία, Εκκίνηση ώρα 10.30. 
Πληροφορίες: 6974083835. 

Δείτε τον Όμιλο Φίλων Ποδηλάτου Ιωαννίνων εδώ


Ποδηλάτες Λαμίας 

Κάθε Τετάρτη σας περιμένουμε στην ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ στις 20:30 για μια νυχτερινή βόλτα στους δρόμους της πόλης. 
Η διαδρομή είvαι κυκλική, μόλις 9 χιλιομέτρων, χωρίς ιδιαίτερες ανηφόρες και απευθύνεται σε όλους, ακόμα και σε μικρά παιδιά - πάντα συνοδεία των κηδεμόνων τους. 

Δείτε την διαδρομή στον χάρτη: http://ridewithgps.com/routes/2929760 

Πριv έρθετε στην παρέα μας να γνωρίζετε τα εξής http://podilateslamias.blogspot.gr/2013/09/blog-post.html 



ΠΕΖΟΠΟΡΙΚΟΙ ΚΑΙ ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟΙ 
ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΑΝΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ 




ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΑΝΑ ΣΥΛΛΟΓΟ 

• Α.Ο.Σ. (ΑΘΗΝΑΙΚΟΣ ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ) 
Λέκκα 23-25, Αθήνα – τηλ. 2103212355, 2103212429 
Δείτε το πρόγραμμα εδώ 

 • Ε.Ο.Α.Ο. ΝΙΚΑΙΑΣ "Ο ΦΥΣΙΟΛΑΤΡΗΣ" 
Βρυούλων 69 και Ικονίου, Νίκαια – τηλ. 2104930470 
Δείτε το πρόγραμμα εδώ 

• Ε.Ο.Σ. ΑΧΑΡΝΩΝ 
Φιλαδελφείας 126, Αχαρνές – τηλ. 2102461528 
Δείτε το πρόγραμμα εδώ 

• Φ.Ο.Π. (ΦΥΣΙΟΛΑΤΡΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ) 
Μεσσηνίας 14-16, Πειραιάς – τηλ. 2104170814, 2104130632 
Δείτε το πρόγραμμα εδώ 

ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟΣ ΦΥΣΙΟΛΑΤΡΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΒΟΥΛΑΣ 
 Αθηνάς 51, Βούλα – τηλ. 210 8959363 
Δείτε το πρόγραμμα εδώ 



Ε.Ο.Σ. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ 
Δεσποτάτου Ηπείρου 2 – τηλ. 265-1022138
Δείτε το πρόγραμμα εδώ
 

Ε.Ο.Σ. ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
Αντιμάχου 3, Καρδίτσα – τηλ. 2441071204, 6973695595
Δείτε το πρόγραμμα εδώ 


 • Σ.Π.ΟΡ. ΤΡΙΚΑΛΩΝ
Ομήρου 6, Τρίκαλα – τηλ. 2431072077
Δείτε το πρόγραμμα εδώ

 • Ε.Ο.Σ. ΞΑΝΘΗΣ
Κλειστό γυμναστήριο Δήμου Ξάνθης « Φίλιππος Αμοιρίδης» - τηλ. 2541024818
Δείτε το πρόγραμμα εδώ 

 • Ο.Λ. ΕΟΡΔΑΙΑΣ
25ης Μαρτίου 39, Πτολεμαϊδα – τηλ.2463053953
Δείτε το πρόγραμμα εδώ

Ο.Σ. ΚΙΛΚΙΣ
Πάροδος Βενιζέλου ( έναντι Νομαρχίας), Κιλκίς – τηλ. 2341020842
Δείτε το πρόγραμμα εδώ 

 • Ε.Ο.Σ. ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
Ανατολικό κέντρο Καλαμάτας – τηλ. 2721097733
Δείτε το πρόγραμμα εδώ

 • Ε.Ο.Σ. ΑΓΡΙΝΙΟΥ
Παν.Σούλου 10, Αγρίνιο – τηλ. 2641045512
Δείτε το πρόγραμμα εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου