Δευτέρα, 5 Ιανουαρίου 2015

Λίμνη Βαϊκάλη - «Η Βασίλισσα των λιμνών»
Η λίμνη Βαϊκάλη βρίσκεται κοντά στην πόλη Ιρκούτσκ της Ρωσίας, στο νότιο τμήμα της ανατολικής Σιβηρίας και αποτελεί ένα απίθανο φυσικό θαύμα του κόσμου.  

Δεν είναι μόνο η παλαιότερη λίμνη γλυκού νερού στην Γη, η ηλικία της οποίας, σύμφωνα με εκτιμήσεις γεωλόγων, προσδιορίζεται στα 20 έως 25 εκατομμύρια χρόνια, είναι επίσης η βαθύτερη λίμνη στον κόσμο, το μέγιστο βάθος της οποίας φτάνει τα 1.600 περίπου μέτρα. Η επιφάνειά της είναι κατά 445 μέτρα υψηλότερη από την επιφάνεια της θάλασσας, ενώ για να περπατήσεις γύρω της χρειάζονται 4 μήνες καθημερινού βαδίσματος.
Στην ορεινή περιοχή της Βαϊκάλης, η οποία περικυκλώνεται από ψηλές κορυφογραμμές, η λίμνη εκτείνεται σε μήκος 636 χιλιομέτρων. Η Βαϊκάλη τροφοδοτείται από 300 ποτάμια ενώ στο εσωτερικό της φιλοξενεί 22 νησιά με μεγαλύτερο το νησί Οχλόν. 


Πρόκειται για τόπο ασύγκριτης ομορφιάς και μοναδικής βιοποικιλότητας αφού υπολογίζεται ότι φιλοξενεί πάνω από 2500 χιλιάδες είδη ζώων,φυτών,ψαριών και μικροοργανισμών εκ των οποίων τα περισσότερα δεν υπάρχουν σε καμιά άλλη λίμνη παγκοσμίως.  Στην λίστα αυτή συγκαταλέγεται και η φώκια της Βαϊκάλης που είναι το μόνο είδος φώκιας στον κόσμο που ζει αποκλειστικά σε γλυκό νερό και αποτελεί το σύμβολο της λίμνης.H λίμνη Βαϊκάλη περιέχει το ένα πέμπτο του παγκοσμίου υδάτινου πλούτου, μια πραγματικά τεράστια ποσότητα νερού. Το νερό της είναι εξαιρετικά καθαρό, οξυγονωμένο και με ιδιότητες παρόμοιες με του αποσταγμένου νερού. Οι κάτοικοι της Σιβηρίας πιστεύουν στις ιαματικές του ιδιότητες, ενώ την λίμνη την λένε γλυκόνερη θάλασσα.

Το καλοκαίρι η διαύγεια του πεντακάθαρου νερού της φτάνει στα 40 - 60 μέτρα βάθος, ενώ τον χειμώνα, και για περίπου πέντε μήνες, από τον Ιανουάριο μέχρι τον Μάιο, η λίμνη παγώνει. Το στρώμα πάγου που δημιουργείται μοιάζει με γυαλί τόσο υψηλής αντοχής ώστε το 1904, κατά την διάρκεια του ρώσο-ιαπωνικού πολέμου πάνω στον πάγο της λίμνης χτίστηκε σιδηρόδρομος για τις μεταφορές 65 ατμομηχανών με 2300 φορτωμένα βαγόνια.
Η Βαϊκάλη είναι απρόβλεπτη και γεμάτη αντιθέσεις αφού ο καιρός αλλάζει σχεδόν κάθε ώρα. Ενώ σε μια περιοχή της ο ήλιος λάμπει 2583 ώρες το χρόνο σε μια άλλη ο βοριάς φέρνει τρικυμίες αντίστοιχες με εκείνες του ωκεανού.

Ο άνεμος σε συνδυασμό με την διαφορά της θερμοκρασίας, τον παγετό και τον ήλιο συντελούν στην δημιουργία εντυπωσιακών τυρκουάζ σχηματισμών ανάμεσα στις μάζες των σπασμένων πάγων, που μοιάζουν με θραύσματα κρυστάλλων τα οποία με κάποιο τρόπο ενσωματώθηκαν στους πάγους. Δικαίως είναι γνωστή σαν το «Μπλε Μάτι της Σιβηρίας». Πολλές είναι οι δοξασίες που την συνοδεύουν όταν οι θρύλοι των Μπουριατών συναντούν τις παραδόσεις των Παλαιών Πιστών. Μια από αυτές υποστηρίζει ότι ο βράχος Σαμάνκα στο νησί Ολχόν είναι ιερός και στην σπηλιά του κατοικεί ένα ισχυρό πνεύμα.
Μάλιστα, οι σαμάνοι της Μπουριάτια πραγματοποιούν εκεί τελετές, σχετικές με την επίκληση των ισχυρών στοιχείων της φύσης, δηλαδή της φωτιάς του αέρα και του νερού. Ως το πρώτο τέταρτο του 20ου αιώνα επικεφαλής και πρεσβύτεροι των ντόπιων φυλών συνηθιζόταν να φέρνουν στο ακρωτήρι τα νεογέννητα αγόρια. Θεωρείτο, πως μεταβαίνοντας σε αυτό το μέρος, ο μελλοντικός ηγέτης ή πολεμιστής αποκτά ιδιαίτερη φυσική και πνευματική δύναμη, όπως και μακροζωία.Οι εικόνες με το ψυχρό τοπίο της λίμνης όπως και οι ασυνήθιστες εκτάσεις με τα μοναδικά χαρακτηριστικά της ενέπνευσαν δεκάδες συγγραφείς, ζωγράφους, σκηνοθέτες και ποιητές στην Ρωσία και σε άλλες χώρες.

Η Λίμνη Βαϊκάλη ή αλλιώς «Η Βασίλισσα των λιμνών», όπως την αποκαλούν, αποτελεί ένα ιδιαίτερο μέρος το οποίο πολλοί θα επιθυμούσαν να το θαυμάσουν από κοντά έστω για μία φορά στην ζωή τους…  
1 σχόλιο: