Τρίτη, 6 Οκτωβρίου 2009

Ροδιά (Punica Granatum)

Μικρό φυλλοβόλο δέντρο που μοιάζει με θάμνο και αποτελεί ένα από τα πρώτα φρούτα καλλιέργειας. Κατέχει σημαντική θέση σε ποικίλες παραδόσεις και θρησκείες : κατά την αρχαία ελληνική μυθολογία, λίγο πριν ανέβει η Περσεφόνη στη γη, ο Πλούτωνας της προσφέρει ένα ρόδι, για να μην τον λησμονήσει καθώς θεωρείται καρπός της μνήμης και του έρωτα · αποτελεί, επίσης, έμβλημα των Ελευσινίων Μυστηρίων · στην αρχαία Αίγυπτο, συνήθιζαν μαζί με τους νεκρούς να θάβουν καρπούς ροδιάς · στον Βουδισμό, μαζί με το ροδάκινο και το κεδρόμηλο αποτελούν τα τρία "ευλογημένα" φρούτα και στον χριστιανισμό συμβολίζει τα πάθη και την ανάσταση του Χριστού, γι' αυτό και χρησιμοποιείται στην παρασκευή των κολλύβων · στην Βαβυλώνα, οι πολεμιστές πριν ριχτούν στη μάχη, έτρωγαν σπόρους ροδιού, πιστεύοντας πως έτσι καθίσταντο αήττητοι και αθάνατοι · και τέλος, κατά την ελληνική παράδοση, το ρόδι συμβολίζει την γονιμότητα και την καλοτυχία, και ως τέτοιο σύμβολο επιβιώνει μέχρι τις μέρες μας μέσω του εθίμου του σπάσιμου ροδιών στους γάμους και την Πρωτοχρονιά.

Χαρακτηρίζεται ως ένα από τα πιο οφέλιμα φρούτα - μαζί με τα διαφόρων ποικιλιών μούρα - καθώς είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α,C,E και φυλλικό οξύ, σίδηρο, κάλιο, φώσφορο και φυτικές ίνες. Ακόμα, έχει ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες που ξεπερνούν αυτές του πράσινου τσαγιού. Χρησιμοποιείται ευρέως για θεραπευτικούς σκοπούς λόγω της αντιμικροβιακής, αντιφλεγμονώδους και επουλωτικής δράσης του.

Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, προστατεύει από εγκεφαλικές βλάβες και καρδιαγγειακά νοσήματα καθώς προλαμβάνει και μειώνει την "κακή" χοληστερόλη. Τέλος, θεωρείται ότι συμβάλλει στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού, του προστάτη και του δέρματος.

Γευστικές προτάσεις :
  • Για ν' αποφύγουμε την αγορά των έτοιμων χυμών ροδιού που κυκλοφορούν στο εμπόριο και "τσιμπάνε", μπορούμε απλώς να προμηθευτούμε ρόδια και να τα στύψουμε όπως τα πορτοκάλια στον στύφτη.
  • Οι σπόροι ροδιού ταιριάζουν ιδανικά με σαλάτα μαρούλι, στην οποία μπορούμε να προσθέσουμε μια κουταλιά μέλι, λιαστές ντομάτες και μηλόξυδο.
  • Οι σπόροι του ροδιού μαζί με αποξηραμένα βερίκκοκα και κόκκους μαύρο πιπέρι δίνουν χρώμα και νοστιμιά στο ρύζι.

-------

Το ρόδι στην ζωγραφικήDante Gabriel Rossetti - Prosperine (Persephone)Albert Moore - PomegranatesLeonardo Da Vinci - Madonna and Child with a PomegranateSandro Botticelli - Madonna of the PomegranateKris Waldherr - PersephoneSusan Boulet - Persephone and Demeter

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου