
Η γλαδιόλα καλλιεργείται κυρίως ως καλλωπιστικό φυτό. Αν και βολβόριζο φυτό, στην πραγματικότητα το υπόγειο μέρος του δεν είναι βολβός, αλλά τυπικός κορμός. Προτιμά τα θερμά και αμμώδη εδάφη, ενώ ανθίζει κατά τα τέλη της ανοίξεως με αρχές καλοκαιριού. Τα σκουροπράσινα, σπαθοειδή, μυτερά φύλλα της φύονται κοντά στην βάση ενός όρθιου ανθοφόρου βλαστού ύψους 0,60-1,20 μ. Τα άνθη είναι διατεταγμένα σε επιμήκη ταξιανθία στάχυ, ο οποίος είναι συνήθως μονόπλευρος · το περιγόνιο τους αποτελείται από έξι ανισομήκη τμήματα τα οποία σχηματίζουν δίχειλη στεφάνη με κοντό σωλήνα.
Υπάρχει μεγάλη χρωματική ποικιλία στα άνθη, τα οποία μπορεί να είναι μονόχρωμα ή δίχρωμα. Η ελληνική χλωρίδα περιλαμβάνει τέσσερα αυτοφυή είδη:
Gladiolus segetum (κοινώς, σπαθόχορτο), Gladiolus byzantinus, Gladiolus illyricus και Gladiolus glaucus.
Gladiolus segetum (κοινώς, σπαθόχορτο), Gladiolus byzantinus, Gladiolus illyricus και Gladiolus glaucus.
Από την αρχαιότητα ορισμένα είδη χρησιμοποιούνταν για τις φαρμακευτικές – θεραπευτικές τους ιδιότητες με σκοπό την ίαση σωματικών ασθενειών, όπως κοινά κρυολογήματα, διάρροιες, επώδυνη έμμηνος ρύση καθώς και περιπτώσεις δυσκοιλιότητος. Οι Άγγλοι δε, χρησιμοποιούσαν την βάση από το στέλεχος του άνθους ως κατάπλασμα αλλά και στην αφαίρεση αγκαθιών και ακίδων. Τέλος, η σκόνη των βολβών αναμειγνύονταν με γάλα κατσίκας και το μείγμα χρησιμοποιούνταν επιτυχώς στην αντιμετώπιση κολικών.
ΕΤΥΜΟΛΟΓΙΑ - ΜΥΘΟΛΟΓΙΚΕΣ ΑΝΑΦΟΡΕΣ
Ετυμολογικά το όνομα της προέρχεται από την λατινική λέξη gladius, που σημαίνει σπαθί (ξίφος) • μάλιστα συναντάμε σχετικές αναφορές στο σπουδαίο έργο του Πλίνιου του Πρεσβυτέρου, «Φυσική Ιστορία» (Naturalis Historia). Εξ άλλου και η επιστημονική ονομασία του φυτού είναι Ξιφίον, από την ελληνική λέξη ξίφος. Η γλαδιόλα θεωρείται ως το συμβολικό λουλούδι των Ρωμαίων μονομάχων. Εικάζεται ότι εξαιτίας της ετυμολογικής της προελεύσεως, η γλαδιόλα συμβολίζει το σθένος και την δύναμη του χαρακτήρα. Επίσης το άνθος της συμβολίζει την ανάμνηση, το πάθος και την αγάπη.
Σε πολλά μέρη του κόσμου προσδίδουν στην γλαδιόλα μια πνευματική διάσταση και σημασία. Οι Κινέζοι, λόγου χάρη, την χρησιμοποιούν στις κηδείες αλλά και σε άλλες σημαντικές πνευματικές τελετές διότι θεωρούν ότι βοηθάει στην έλευση των ανθρώπων στον άλλον κόσμο καθώς και στην αναζήτηση του δρόμου τους προς τον ουρανό.

Η Γλαδιόλα στην ζωγραφική
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου