Πέμπτη, 6 Σεπτεμβρίου 2012

Δελτίο Οικολογικών & Περιβαλλοντικών Εκδηλώσεων - Σεπτέμβριος 2012


1ο ΘΕΡΙΝΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΠΟΡΩΝ 

 3-7 Σεπτεμβρίου στην Έδεσσα Το θερινό σχολείο σπόρων έχει ως σκοπό την ενδυνάμωση των κοινοτήτων των γεωργών στο επίπεδο της αυτοσυντήρησης και της συνδιαχείρισης των ωφελειών της αγροβιοποικιλότητας. 

Αντικείμενα εκπαίδευσης :

• Φυτογενετικοί πόροι στην Ελλάδα 
• Αρχαιοβοτανική έρευνα – Παραδοσιακή γεωργική γνώση 
• Τράπεζες σπόρων και διατήρηση εκτός τόπου 
• Παραδοσιακές καλλιέργειες και ποικιλίες- διατήρηση στον αγρό 
• Οικολογική, βιοδυναμική, φυσική καλλιέργεια και σπόροι 
• Οργανική και βιοδυναμική βελτίωση φυτών (αξιολόγηση, επιλογή) 
• Σποροπαραγωγή (κηπευτικά, μεγάλες καλλιέργειες) 
• Σπόροι ελευθερίας και αυτάρκεια 
• Η προστιθέμενη αξία στις παραδοσιακές ποικιλίες 

Πληροφορίες : ΑΙΓΙΛΟΠΑΣ 4η Γιορτή Φιστικιού  

Αίγινα, 20 - 23 Σεπτεμβρίου Η 4η Γιορτή Φιστικιού, στην οποία θα συμμετέχουν περισσότεροι από 50 εκθέτες, θα λάβει χώρα κατά μήκος της προβλήτας, φιλοξενώντας το Αιγινήτικο φιστίκι, τα παράγωγα και τις λιχουδιές, που το έχουν σαν πρώτη ύλη τους, καθώς και μια σειρά από άλλα προϊόντα που παράγονται στην Αίγινα.

Πληροφορίες : www.aeginafistikifest.gr και στο τηλέφωνο: 22970/22067. Παγκόσμια Εκστρατεία Εθελοντικού Καθαρισμού Ακτών 2012
  

Το Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντικού Καθαρισμού Ακτών 2012, εκατοντάδες χιλιάδες εθελοντές στην Ελλάδα και άλλες 90 χώρες θα καθαρίσουν παράκτιες περιοχές από τα απορρίμματα που οι ίδιοι οι άνθρωποι δημιούργησαν. 
Σκοπός είναι η ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και η ενεργός συμμετοχή ατόμων και τοπικών κοινωνιών για την επίλυση του προβλήματος της ρύπανσης των ακτών και των θαλασσών με απορρίμματα 

Όσοι ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στην Παγκόσμια Εκστρατεία Εθελοντικού Καθαρισμού Ακτών 2012 οργανώνοντας τον καθαρισμό μιας κοντινής παραλίας ή του βυθού μπορούν να βρουν την Δήλωση Συμμετοχής στον ακόλουθο σύνδεσμο http://www.helmepa.gr 

Για περισσότερες πληροφορίες, τηλ. 210-9343088. 


 
«Άρτος – Οίνος – Έλαιο 2012» 

Καλαμάτα, 13 - 16 Σεπτεμβρίου 


Η 1η Έκθεση του δήμου Καλαμάτας η οποία στοχεύει στην ανάδειξη και προβολή των τοπικών προϊόντων με την υψηλή διατροφική αξία, θα πραγματοποιηθεί στο Δημοτικό Πάρκο Σιδηροδρόμων κατά τις ώρες 17:00 έως τις 23:00 μ.μ.

Παράλληλα, έχουν προγραμματιστεί εκδηλώσεις και δρώμενα για την ενημέρωση τους μικρών μαθητών και μελλοντικών καταναλωτών για τους τρόπους παρασκευής των τοπικών προϊόντων, όπως με την μεταποίηση, τυποποίηση και εμπορία λαδιού, ελιάς Καλαμών, κρασιού και σίτου. 

Περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο: 2721360700 Hμερίδα: «Τα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά, μια εναλλακτική καλλιέργεια στην Κοζάνη – Νέες ιδέες και προοπτική» 

Θεσσαλονίκη, 10/9/2012
  

Η Βοϊακή Εστία Θεσσαλονίκης και ο Συνεταιρισμός Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών Βοϊου Κοζάνης σας προσκαλούν στην ημερίδα με θέμα «Τα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά μια εναλλακτική καλλιέργεια στην Κοζάνη – Νέες ιδέες και προοπτική»,
στις 10 Σεπτεμβρίου και ώρα 19.00 μ.μ στην αίθουσα της Ομοσπονδίας Δυτικομακεδωνικών Σωματείων Θεσ/νίκης. Βενιζέλου 30, 4ος όροφος. Γιορτή φακής στην Βροντή Βοΐου

 Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου 2012

Ο πολιτιστικός σύλλογος Βροντής - Λευκαδίου του Δήμου Βοίου Κοζάνης σας προσκαλεί στην ετήσια γιορτή φακής που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 09/09/2012 από τις 11 πρωινή στην Πλατεία της Βροντής, στην οποία θα συμμετέχουν παραδοσιακά χορευτικά και μουσικά σχήματα. 

Ελάτε να γευθείτε τις φακές της περιοχής και πολλά παραδοσιακά εδέσματα. 

 
19η Πανελλαδική γιορτή οικολογικής γεωργίας & χειροτεχνίας

Ξάνθη, 13 - 16 Σεπτεμβρίου 2012. 

Η «Πανελλαδική Γιορτή Οικολογικής Γεωργίας και Χειροτεχνίας» (“Οικογιορτή”) είναι ένα τετραήμερο έκθεσης και προβολής της οικολογικής γεωργίας και χειροτεχνίας στο ευρύ κοινό. 

Συμπεριλαμβάνει εκθέσεις οικολογικών προϊόντων και χειροτεχνημάτων, διαλέξεις και εργαστήρια/σεμινάρια σχετικά με την οικολογική γεωργία, τα προϊόντα της και την διαδικασία παραγωγής τους, σχετικές συζητήσεις, προβολές ταινιών, δραστηριότητες για παιδιά και καλλιτεχνικό πρόγραμμα από ντόπιους καλλιτέχνες.

Περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο: 6975/702532 και στο email: oikogiorti2012@gmail.com. 12η Οικολογική Γιορτή Καρδίτσας  

20, 21, 22 και 23 Σεπτέμβρη 2012, στο Άλσος Παυσιλύπου  

Η 12η Οικολογική Γιορτή περιλαμβάνει: 

• Πανελλαδική εκθεσιακή αγορά βιολογικών προϊόντων και ειδών χειροτεχνίας 
• Έκθεση υλικού που έχει σχέση με τη βιολογική γεωργία, την προστασία του περιβάλλοντος και κάθε άλλη οικολογική δραστηριότητα. 
• Ενημερωτική ημερίδα 
• Παράλληλες εκδηλώσεις όπως, ομιλίες - συζητήσεις στο χώρο της έκθεσης, καλλιτεχνικά και οικολογικά δρώμενα, εκδηλώσεις για τα παιδιά και άλλα. 

Πληροφορίες  εδώ


2ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Νέων Καλλιτεχνών και Οικολογίας  Το 2ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Νέων Καλλιτεχνών και Οικολογίας σας περιμένει από 3 έως και 9 Σεπτέμβρη σε Πυλαία - Πανόραμα - Χορτιάτη με θεατρικές παραστάσεις, μουσική με ανακυκλώσιμα υλικά, παρουσιάσεις βιβλίων, χορό.

Δείτε το Αναλυτικό Πρόγραμμα του Φεστιβάλ εδώ

Είσοδος ελεύθερηΚαλλιστώ: Φθινοπωρινός Διαγωνισμός Φωτογραφίας με θέμα το δάσος H Περιβαλλοντική Οργάνωση Καλλιστώ σας προσκαλεί στον Πανελλήνιο Φθινοπωρινό Διαγωνισμό Φωτογραφίας με θέμα το δάσος «Nepheli Hotel Forest View Contest» από τις 3 Σεπτεμβρίου μέχρι και τις 7 Οκτωβρίου. 

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον διαγωνισμό στο www.callisto.gr 2η Οικογιορτή Γαλλικού Ποταμού 


Στις 22 και 23 Σεπτεμβρίου 2012 θα πραγματοποιηθεί η 2η Οικογιορτή Γαλλικού Ποταμού στο Περιβαλλοντικό Πάρκο Γαλλικού Ποταμού, κατά την οποία θα έχουμε την δυνατότητα να δοκιμάσουμε βιολογικά προϊόντα, να ξεναγηθούμε στο πάρκο, να συμμετέχουμε σε εργαστήρια και να κάνουμε βόλτες με άλογα και ποδήλατα, καθώς και να κάνουμε ορνιθοπαρατηρήσεις στις μικρές λίμνες του Πάρκου.

Οι παραγωγοί βιολογικών προϊόντων που ενδιαφέρονται να συμμετέχουν μπορούν να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους στο τηλέφωνο του Φορέα Διαχείρισης 2310 794811. 

H εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί από τις 10 το πρωί ως τις 6 το απόγευμα. 2η Γιορτή Κτηνοτροφίας 

Γαλάτιστα, 7-8-9 Σεπτεμβρίου 2012 

 
Η γιορτή περιλαμβάνει : 

Έκθεση τοπικών προϊόντων - γεωργικών και κτηνοτροφικών μηχανημάτων, επιχειρήσεων, φορέων, αγροτικού-λαογραφικού υλικού 
Γευσιγνωσία με συνταγές του Συλλόγου Γυναικών Γαλάτιστας
Εμφάνιση Χορωδίας Γαλάτιστας Εμφάνιση χορευτικών συγκροτημάτων Γαλάτιστας και Πολιτιστικού - Λαογραφικού Συλλόγου Καλλικράτειας
Παρουσίαση συνταγών από σεφ της Λέσχης Αρχιμαγείρων Β. Ελλάδας 

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα εκδηλώσεων εδώ

Είσοδος ελεύθερη«Κτήριο και Ενέργεια» 

Επιστημονικό διήμερο στην Ξάνθη 7 και 8 Σεπτεμβρίου 2012 

Το επιστημονικό διήμερο με τίτλο «Κτήριο και Ενέργεια», θα πραγματοποιηθεί στο αμφιθέατρο του Κεντρικού Συγκροτήματος της Πολυτεχνικής Σχολής ΔΠΘ, στην Ξάνθη και αφορά στις τελευταίες εξελίξεις, τις τεχνολογίες και τα καινοτόμα προϊόντα, για την αποτελεσματική εφαρμογή του ΚΕΝΑΚ και την προετοιμασία για το κτίριο «σχεδόν μηδενικής κατανάλωσης ενέργειας», το οποίο και είναι νομοθετημένος στόχος της χώρας για το 2020. 

Δείτε εδώ το πρόγραμμα του Συνεδρίου 
1ο Περιβαλλοντικό Συνέδριο Θεσσαλίας 

Σκιάθος, 8 - 10 Σεπτεμβρίου 2012. To 1ο Περιβαλλοντικό Συνέδριο Θεσσαλίας έχει ως στόχο τη παρουσίαση επίκαιρων επιστημονικών ερευνών και εργασιών από ειδικούς επιστήμονες στους τομείς της προστασίας και αποκατάστασης περιβάλλοντος. 

Οι κεντρικοί θεματικοί άξονες του συνεδρίου είναι: 

• Ατμοσφαιρική ρύπανση 
• Βιοποικιλότητα και προστατευόμενες περιοχές 
• Διαχείριση στερεών αποβλήτων 
• Γεωγραφικά συστήματα πληροφοριών και τηλεπισκόπηση 
• Ενέργεια και περιβάλλον 
• Επεξεργασία υγρών αποβλήτων 
• Μαθηματική μοντελοποίηση περιβαλλοντικών συστημάτων 
• Μέθοδοι περιβαλλοντικής ανάλυσης 
• Οικονομικά περιβάλλοντος 
• Περιβαλλοντική εκπαίδευση – ευαισθητοποίηση 
• Περιβαλλοντική πολιτική & νομοθεσία 
• Περιβαλλοντικός θόρυβος 
• Ρύπανση εδάφους 
• Ρύπανση επιφανειακών και υπόγειων υδάτων 
• Τεχνολογίες αντιρρύπανσης
• Φυσικό περιβάλλον και πολιτιστική κληρονομιά 
• Χωροταξικός και πολεοδομικός σχεδιασμός 

Δείτε το πρόγραμμα του συνεδρίου εδώ. "Τρέχω στη Βάλια Κάλντα, τρέχω για το περιβάλλον" 

2ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ορεινού Δρόμου,  Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου 2012. Το 2ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ορεινού Δρόμου & Αγώνα Ορεινού Δρόμου Ανεξάρτητων Δρομέων στην Βάλια Κάλντα του νομού Γρεβενών θα διεξαχθεί στην περιοχή του Χωριού Ζιάκα (στην κεντρική πλατεία του χωριού) με ώρα εκκίνησης στις 10:00 το πρωί της Κυριακής για τους Άνδρες – Εφήβους και στις 10:10 για τις Γυναίκες – Νεανίδες. 
6ος Ορεινός Μαραθώνιος Οίτης "Ηρακλής"  Στις 22 και 23 Σεπτεμβρίου 2012 διοργανώνεται το Φεστιβάλ Ορεινών Αθλημάτων Οίτης στην Υπάτη Φθιώτιδας.
Στο πλαίσιο αυτού του Φεστιβάλ θα γίνουν πεζοπορίες, καταβάσεις φαραγγιών ( canyoning ), ποδηλατικές διαδρομές (mountain bike ), προβολές περιβαλλοντικού υλικού, ξεναγήσεις και πολλές άλλες εκδηλώσεις. 
Στόχος είναι η προβολή των εναλλακτικών μορφών τουρισμού που αποτελούν ήπιας μορφής ανάπτυξη. Σίγουρα η Οίτη είναι ιδανικός τόπος για τέτοιου είδους δραστηριότητες. 
«4η Πανελλήνια Έκθεση Κορινθίας 2012» 

Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί από 26 έως και 30 Σεπτεμβρίου στο χώρο της επιχείρησης «Σωληνουργεία Κορίνθου», στην Κόρινθο και έχει στόχο την ανάδειξη της οικονομικής δραστηριότητας, την προώθηση των προϊόντων σε όλες τις περιοχές της χώρας και το εξωτερικό και την τόνωση της αγοράς με την σύναψη εμπορικών συμφωνιών. 
Οι κατηγορίες προϊόντων και υπηρεσιών που καλύπτονται από την Έκθεση είναι μεταξύ άλλων τα τρόφιμα και ποτά, τα βιολογικά προϊόντα, ο βιομηχανικός εξοπλισμός, τα φωτοβολταϊκά και οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού όπως ο αγροτουρισμός. 

 Περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο: 694/4523529, 
 και στην ιστοσελίδα: www.korinthiacc.gr.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου