Αειθαλές δένδρο που καλλιεργείται στη Σρι Λάνκα, την Κίνα, την Ινδία, το Βιετνάμ και την Ινδονησία. Τα νεαρά κλαδιά του και οι φλούδες του, αφού αποξηρανθούν, δίνουν τα γνωστά ξυλάκια κανέλλας.
Η επιστημονική της ονομασία (cinnamomum verum) προέρχεται από την ελληνική λέξη "κιννάμωμον" και εμφανίζεται στη βοτανολογική πραγματεία "Περι Φυτών Ιστορίας" του Θεόφραστου του Λέσβιου ( 371-287 π.Χ. ). Η λέξη "κανέλλα" είναι ιταλική.
Πέραν της φαρμακευτικής της χρήσης, η κανέλλα απαντάται στην κουζίνα. Αποτελεί συστατικό των περισσότερων γλυκισμάτων με φρούτα και χρησιμοποιείται στην παρασκευή σοκολάτας και λικέρ. Προσδίδει μοναδικό άρωμα, γλυκιά γεύση και 'πολίτικο' τόνο σε φαγητά με κόκκινες σάλτσες και στον κιμά.
Απολαυστικές και μυρωδάτες πρότασεις :
Το Μεσαίωνα, η κανέλλα χρησιμοποιούνταν από τους ιατρούς για την θεραπεία του ξηρού λαιμού και του βήχα. Στη "Φυσική Ιστορία" του Πλίνιου του Πρεσβύτερου ( 23-79 μ.Χ.) αναφέρεται πως στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία 350 γραμμ. κανέλλας κόστιζαν πάνω από πέντε κιλά ασήμι, δηλαδή περίπου 15 φορές το βάρος του ασημιού. Απόδειξη της μεγάλης της αξίας, το κάψιμο της ενιαύσιας προμήθειας κανέλλας από τον Αυτοκράτορα Νέρωνα ως τρόπο εξιλέωσης και απαλλαγής από τις τύψεις του για το φόνο της γυναίκας του.
Η σκόνη κανέλλας έχει αντιοξειδωτική δράση (καθώς περιέχει φαινόλες) και σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες ενισχύει την ικανότητα της ινσουλίνης να μεταβολίζει τη γλυκόζη, βοηθώντας μ' αυτόν τον τρόπο στον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και κατ' επέκταση στην πρόληψη του διαβήτη. Επιπλέον, λόγω των ισχυρών αντι-μικροβιακών ιδιοτήτων της, στο παρελθόν, χρησιμοποιούνταν για τη συντήρηση κρεάτων προσδίδοντάς τους παράλληλα και ένα ιδιαίτερο δυνατό άρωμα και γεύση.Πέραν της φαρμακευτικής της χρήσης, η κανέλλα απαντάται στην κουζίνα. Αποτελεί συστατικό των περισσότερων γλυκισμάτων με φρούτα και χρησιμοποιείται στην παρασκευή σοκολάτας και λικέρ. Προσδίδει μοναδικό άρωμα, γλυκιά γεύση και 'πολίτικο' τόνο σε φαγητά με κόκκινες σάλτσες και στον κιμά.
Απολαυστικές και μυρωδάτες πρότασεις :
- Στην καφετιέρα, μαζί με τον καφέ φίλτρου βάλτε και σκόνη κανέλλας (και βανίλιας). Έτσι, θα έχετε έναν εξαιτερικά αρωματικό και γευστικό καφέ, χωρίς να χρειάζεται να αγοράζετε έτοιμο αρωματισμένο καφέ-φίλτρου, καθώς και το άρωμα και η γεύση του είναι κατά πολύ "φτωχότερα", αλλά είναι και ακριβότερος από τον σκέτο.
- Αφού ετοιμάσετε το τσάι σας, είτε κρύο είτε ζεστό, προσθέστε ένα ξυλάκι κανέλλας.
- Μπορείτε να κάψετε το ξυλάκι κανέλλας ή έλαιο κανέλλας για ευχάριστη και ερωτική μυρωδιά στο χώρο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου