Πέμπτη 30 Ιουλίου 2009

Λεβάντα (Lavandula)

Ανήκει στην οικογένεια των Χειλανθών και ευδοκιμεί κυρίως στις παραμεσόγειες περιοχές, στα Κανάρια Νησιά και στην Ινδία. Η λεβάντα αναφέρεται σε ρωμαϊκά κείμενα, με πιο γνωστό το "Περί ύλης Ιατρικής" του Διοσκουρίδη · άλλωστε, η ονομασία της προέρχεται από τη λατινική λέξη lavare (= πλένω) καθώς οι Ρωμαίοι τη χρησιμοποιούσαν για να αρωματίσουν το λουτρό τους. Αναφέρεται επίσης και στο "Περί θεραπευτικής μεθόδου" του Γαληνού.
Αναρίθμητες οι θεραπευτικές της ιδιότητες : ως κατάπλασμα αντι-μικροβιακή και αντισηπτική δράση, επουλωτική δράση σε εγκαύματα και μικρές πληγές · ως αιθέριο έλαιο επενεργεί ηρεμιστικά στο νευρικό σύστημα · ως αφέψημα καταπολεμά το κρύωμα, τον βήχα και τους πόνους στομάχου. Ακόμα, ενεργεί κατά της αϋπνίας και των πονοκεφάλων λόγω των ηρεμιστικών και καταπραϋντικών της ιδιοτήτων.
Χρησιμοποιείται ευρέως στην αρωματοθεραπεία, στη σαπωνοποιία και στη κηροποιία λόγω του χαρακτηριστικού και φρέσκου αρώματός της.
Τέλος, η λεβάντα αποτελεί ένα μαγειρικό συστατικό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην κουζίνα ομοιώς με άλλα βότανα, όπως η μέντα, το φασκόμηλο, το θυμάρι, κ.α. Προσδίδει ξεχωριστή γεύση σε μαρμελάδες και γλυκά.

Αρωματικές προτάσεις :
  • Τοποθετήστε άνθη λεβάντας σ' ένα υφασμάτινο σακουλάκι ή μέσα σε τούλι και αρωματίστε τα ρούχα σας στη ντουλάπα και στα συρτάρια. Διώχνει αποτελεσματικά το σκώρο και αποτελεί τη φυσική λύση έναντι των χημικών σκωροκτόνων του εμπορίου.
  • Στο σιδέρωμα, στο νερό που τοποθετείτε στο σίδερο σιδερώματος προσθέστε 4-5 σταγόνες αιθέριου ελαίου λεβάντας για να δώσετε άρωμα φρεσκάδας στα ρούχα.
  • Για την αϋπνία ή την υπερένταση, στάξτε 2-3 σταγόνες αιθέριου ελαίου στο μαξιλάρι σας και αφεθείτε στο χαλαρωτικό άρωμά της.
  • Για χαλάρωση, στη μπανιέρα ή στο σφουγγάρι σας ρίξτε 5-6 σταγόνες ελαίου λεβάντας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου