Τρίτη 6 Μαρτίου 2012

Δελτίο Οικολογικών & Περιβαλλοντικών Εκδηλώσεων - MAΡΤΙΟΣ 2012

  • Δενδροφυτεύσεις στον Δήμο Θέρμης


Τρείς νέες εθελοντικές εξορμήσεις δεντροφυτεύσεων διοργανώνει η Αντιδημαρχία Περιβάλλοντος και Πρασίνου του δήμου Θέρμης στο πλαίσιο της προσπάθειας της για την ενίσχυση του πρασίνου στην περιοχή. Οι νέες αυτές δενδροφυτεύσεις θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 3 Μαρτίου στην Σουρωτή, σε συνεργασία με την Τοπική Κοινότητα Σουρωτής και τους Εθελοντές Πολιτικής Προστασίας του δήμου Θέρμης. Ακολουθούν την Κυριακή 4 Μαρτίου και την επομένη Κυριακή 11 Μαρτίου δύο νέες εθελοντικές εξορμήσεις δεντροφυτεύσεων στην περιοχή αναδάσωσης του Τριαδίου σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Αναδασώσεων, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης.

  • Σπάρτη - Δενδροφύτευση σε αποκαταστημένο ΧΑΔΑ 
 

Εθελοντική δενδροφύτευση διοργανώνει ο Δήμος Σπάρτης στον αποκαταστημένο ΧΑΔΑ Αγίου Ιωάννη, στη θέση Ξεριάς.
Η δενδροφύτευση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 4 Μαρτίου στις 10.30 το πρωί, υπό την επίβλεψη των γεωπόνων του τμήματος Ενέργειας – Σχεδιασμού και Πρασίνου του δήμου.


  • Γιορτή της Άνοιξης

4 Μαρτίου
Πνευματικό Κέντρο Γυθείου Λακωνίας, στην είσοδο της πόλης
Ὠρα: 11.00

Περιβαλλοντικός Πολιτιστικός Όμιλος Μάνης, Εναλλακτική Κοινότητα «Πελίτι», www.peliti.gr, με την αρωγή της ΔΗΩ www.dionet.gr
Σκοπός της γιορτής είναι η ενημέρωση από βιοκαλλιεργητές και πανεπιστημιακούς και η συλλογή, διατήρηση και διάδοση ντόπιων ποικιλιών σπόρων. 


  • Σεμινάριο: Σαλιγκαροτροφία. Οργάνωση και Διαχείριση Μονάδας Εκτροφής Σαλιγκαριών 


10 Μαρτίου 2012
Τόπος Διεξαγωγής: Ξενοδοχείο  CORAL  HOTEL  Λ.  Ποσειδώνος  35,  Φλοίσβος, Παλαιό  Φάληρο  Αθήνα 
Ώρες: 09.30:00-19:00Οι  ενδιαφερόμενοι θα  μπορούν  να  στείλουν  την  Αίτηση  Συμμετοχής συμπληρωμένη  με  e-mail  efizissi@stasi-zois.gr  ή   στο  Τηλ.: 210-9889877 ώστε  να  τηρηθεί  σειρά  προτεραιότητας.

http://stasi-zois.blogspot.com/


  • Αναδασώσεις και Καθαρισμοί σε Θεσσαλονίκη, Αττική, Ρόδο


Την Κυριακή 11 Μαρτίου ο ΣΚΑΪ και οι συνεργαζόμενοι φορείς συνεχίζουν τις αναδασώσεις και τους καθαρισμούς με στόχο να πρασινίσουμε και να ομορφύνουμε την Ελλάδα.

1. Αναδάσωση και καθαρισμός στην Ευκαρπία Θεσσαλονίκης

Ο Δήμος Παύλου Μελά σε συνεργασία με φορείς της πόλης και τον ΣΚΑΪ διοργανώνουν αναδάσωση και καθαρισμό στις 10.00 π.μ. στην αναδασωτέα περιοχή της Ευκαρπίας. Σε περιφραγμένη έκταση 7 στρεμμάτων, πρόκειται να φυτευτούν 3.000 πλατύφυλλα δένδρα όπως κουμαριές, κουτσουπιές, μουριές, φτελιές και συκιές. Παράλληλα, ο Δήμος θα καθαρίσει το χώρο από μπάζα και σκουπίδια.

Σημείο συνάντησης, ο δρόμος της Ευκαρπίας προς το Φίλυρο.
Οι εθελοντές θα μπορούν να μετακινηθούν με πούλμαν του δήμου τα οποία θα ξεκινήσουν:
- στις 09.45 π.μ. από το Άγαλμα του Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη.
- στις 9.30 π.μ. και 10.00 π.μ. από το Δημαρχείο Σταυρούπολης,
- στις 10.00 π.μ. και 11.00 π.μ. από το Δημαρχείο Πολίχνης
- στις 10.15 π.μ., 10.30 π.μ. και 11.15 από την πλατεία Δημοκρατίας στην Ευκαρπία. 

2. Αναδάσωση και καθαρισμός στην Ανάβυσσο Αττικής

Ο Δήμος Σαρωνικού σε συνεργασία με εθελοντικούς φορείς από την Ανάβυσσο και τον ΣΚΑΪ, διοργανώνουν καθαρισμό και αναδάσωση με ποικιλία φυτών στην παραλία Αναβύσσου και στην περιοχή Μαύρο Λιθάρι.
Σημεία συνάντησης, η παραλία Αναβύσσου και το τουριστικό περίπτερο στην περιοχή Μαύρο Λιθάρι στις 10 το πρωί.

3. Αναδάσωση και καθαρισμός Ρόδος

Το δίκτυο εθελοντικών ομάδων της Ρόδου, σε συνεργασία με το Δήμο Ρόδου και τον ΣΚΑΪ, διοργανώνουν καθαρισμό και αναδάσωση στην δασική έκταση γύρω από την Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου, στην περιοχή Κρύα Νερά Ψίνθου. Σημείο συνάντησης στις 10 το πρωί στην κεντρική πλατεία του χωριού Ψίνθος. Η Ψίνθος είναι μικρό ορεινό χωριό, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση περίπου 28 χιλιομέτρων από την πρωτεύουσα του νησιού.

Την ίδια μέρα και ώρα θα γίνει βάψιμο και καθαρισμός της παλιάς πλατείας του χωριού Κρητηνία.


  • Ecotec 2012

15 με 18 Μαρτίου
Εxpo Athens

Ξεκινά την Πέμπτη 15 Μαρτίου και θα διαρκέσει μέχρι και την Κυριακή 18 Μαρτίου, η 5η διοργάνωση της διεθνούς έκθεσης«Ecotec - Τεχνολογίες Περιβάλλοντος & Φωτοβολταϊκά Συστήματα»που διοργανώνει κάθε χρόνο η «T Expo» στο εκθεσιακό κέντρο «Expo Athens», στην Ανθούσα Αττικής.
Η 5η Διεθνής Έκθεση «Ecotec - Τεχνολογίες Περιβάλλοντος & Φωτοβολταϊκά Συστήματα»   καλύπτει τους παρακάτω τομείς: 
Ανάλυση, μέτρηση, έλεγχος
Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας
Αποκατάσταση περιβάλλοντος
Εναλλακτικές τεχνολογίες
Εξοικονόμηση ενέργειας
Επεξεργασία νερού και υγρών αποβλήτων
Οικολογική δόμηση
Περιβαλλοντικές υπηρεσίες
Στερεά απόβλητα - ανακύκλωση
Τεχνολογία & συσκευές για τον καθαρισμό του αέρα    


  • Καλλιέργειες Κηπευτικών για τους πολίτες στα κτήματα του Α.Π.Θ.
Οι Πρυτανικές Αρχές του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και η Γεωπονική Σχολή δημιουργούν σε έκταση του Αγροκτήματος της Γεωπονικής Σχολής του Α.Π.Θ. κήπους για την καλλιέργεια χειμερινών και καλοκαιρινών κηπευτικών. Οι κήποι αυτοί θα ενοικιάζονται σε πολίτες της Θεσσαλονίκης, οι οποίοι θα τους καλλιεργούν για παραγωγή αγροτικών προϊόντων για οικογενειακή χρήση.

Οι κύριοι στόχοι της δράσης αυτής είναι οι ακόλουθοι:
η εκπαίδευση και η ευαισθητοποίηση των πολιτών στις μεθόδους της βιολογικής γεωργίας,η παραγωγή ποιοτικών προϊόντων, που θα καλύπτουν μέρος των διατροφικών αναγκών των καλλιεργητών,
η βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της πόλης, παρέχοντάς τους τη δυνατότητα να ασχολούνται με τη γη,
η εκπαίδευση φοιτητών του Α.Π.Θ. που θα συμμετέχουν στη λειτουργία των κήπων με συμβουλευτικό ρόλο,
η ενίσχυση της εξωστρέφειας του πανεπιστημίου.

Ανάλογα με τον αριθμό των καλλιεργητών τα εκπαιδευτικά σεμινάρια θα οργανώνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα και θα αφορούν τις καλλιεργητικές τεχνικές των κηπευτικών και την παραγωγή προϊόντων υψηλής ποιότητας, σύμφωνα με τις αρχές της βιολογικής γεωργίας. Η παρακολούθηση των σεμιναρίων που θα αφορούν τις αρχές λειτουργίας των λαχανόκηπων του ΑΠΘ θα είναι υποχρεωτική.
Δικαίωμα υποβολής αίτησης έχουν όλοι οι πολίτες της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλονίκης. Οι ενδιαφερόμενοι για περισσότερες πληροφορίες μπορούν να απευθύνονται στο τηλ. 2310473842, τις ώρες 09:00-14:00 από Δεύτερα έως Παρασκευή. Οι αιτήσεις υποβάλλονται από την Τρίτη 28 Φεβρουαρίου έως την Παρασκευή 16 Μαρτίου 2012 ηλεκτρονικά στη διεύθυνση picus@auth.gr , τηλεφωνικά στο 2310473842, με φαξ στο 2310473556 και αυτοπροσώπως στο Κτίριο Διοίκησης του Αγροκτήματος τις παραπάνω μέρες και ώρες.

http://eco.auth.gr/


  • Τριήμερο Δράσεων: "Φυσική Καλλιέργεια"

16 με 18 Μαρτίου - Αντίρριο

Η Φυσιολατρική Ομάδα Αντιρρίου ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ οργανώνει τριήμερο δράσης, με τίτλο "ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ", από την Παρασκευή 16 έως και την Κυριακή 18 Μαρτίου 2012 στο Αντίρριο.
 Η δράση είναι εκπαιδευτικού χαρακτήρα με κεντρικό πρόσωπο τον κ. Παναγιώτη Μανίκη
που θα παρουσιάσει τη μέθοδο της φυσικής καλλιέργειας, δια της οποίας πιστεύουμε ότι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τον οικονομικό "πόλεμο" που διέρχεται η χώρα μας, μέσα από συλλογικές δράσεις.
Την Παρασκευή το βράδυ θα οργανωθεί συζήτηση επί της κεντρική ιδέας της φυσικής καλλιέργειας, ενώ το Σάββατο και την Κυριακή θα γίνει σε εργαστήριο αγροκτήματος της περιοχής μας, πρακτική εφαρμογή των μεθόδων.


  • Όλυμπος - Expedition Training
 

23 με 25 Μαρτίου 2012

Με ύψος που αγγίζει τα 3000m, ο Όλυμπος το μυθικό βουνό της Αρχαίας Ελλάδας κατέχει ξεχωριστή θέση στην παγκόσμια ιστορία. Το Expedition Training διεξάγεται κάθε χρόνο το μήνα Μάρτιο στον Όλυμπο και διαρκεί τρεις πλήρης ημέρες (π/σ/κ). 
Είναι μια ανάβαση με εκπαιδευτικό χαρακτήρα, που στόχο έχει να δώσει την ευκαιρία στους λάτρεις του χειμερινού βουνού, να αναρριχηθούν στην ψηλότερη κορυφή της Ελλάδας το Μύτικα (2.918m) και να βελτιώσουν την εμπειρία τους στις τεχνικές κίνησης στο χιόνι, τους χειρισμούς των σχοινιών, τη χρήση κραμπόν-πιολέ, την πρόγνωση χιονοστιβάδων, τη χρήση ειδικών συσκευών GPS, ARVA κ.α.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Παρασκευή 23.03.12
Συνάντηση στις 10.00πμ στη θέση Γκορτσιά, στη αρχή του μονοπατιού για το οροπέδιο-πρόσβαση οδικώς από Λιτόχωρο. Δανεισμός εξοπλισμού. Πορεία 8-9 ώρες αρχικά σε δάσος και στη συνέχεια σε αλπικό-χιονισμένο πεδίο ως το οροπέδιο των μουσών.
Σάββατο 24.03.12
Πρωί. Ανάβαση στην κορυφή από το λούκι του Μύτικα (κλίση 45 μοίρες). Απογ. Σεμινάριο με θέματα: α) χιόνι & χιονοστιβάδες β) αλπινιστικός εξοπλισμός γ) χειρισμοί σχοινιών
Κυριακή 25.03.12
Πρωΐ: Επιστροφή-κατάβαση από την ίδια διαδρομή ή εναλλακτικά προς τα Πριόνια. Μεσημέρι (ώρα 15.00μμ). Άφιξη στο Λιτόχωρο, λήξη συνάντησης, αναχώρηση.
Προϋποθέσεις: Ορειβατική εμπειρία στην κίνηση σε χιονισμένο πεδίο και τη χρήση κραμπόν-πιολέ, καλή φυσική κατάσταση και εξοπλισμός χειμερινού βουνού.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τον υπεύθυνο του "Olympus Expedition Training" Παναγιώτη Κοτρωνάρο στο τηλ. 6983 63 8000 ή στείλτε email στο info@basecamp.gr.

 http://www.basecamp.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου