Τρίτη 5 Μαρτίου 2013

Δελτίο Οικολογικών & Περιβαλλοντικών Εκδηλώσεων – Μάρτιος 2013


Χελιδονίσματα 2013  
από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία  



Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, για μια ακόμη χρονιά, διοργανώνει τα «Χελιδονίσματα» και προσκαλεί μικρούς και μεγάλους για να υποδεχθούμε την Άνοιξη και τους προάγγελούς της, τα χελιδόνια, φτιάχνοντάς τους μια φωλιά! Τα υλικά απλά, αλλά δυσεύρετα για τα χελιδόνια: πηλός, για να αντικαταστήσει το χώμα που τα χελιδόνια δυσκολεύονται πλέον να βρουν μέσα στις πόλεις και πολύς ενθουσιασμός! Τα παιδιά με την βοήθεια εργαζομένων, μελών και εθελοντών της Ορνιθολογικής θα κατασκευάσουν φωλιές και θα τις πάρουν μαζί τους για να τις τοποθετήσουν στο σπίτι ή στο εξοχικό τους, προσφέροντας στα χελιδόνια έτοιμες κατοικίες. 

Οι εκδηλώσεις είναι ανοιχτές για το κοινό και θα πραγματοποιηθούν: 
Στην Αθήνα:  Στο ΠΑΡΚΟ ΤΡΙΤΣΗ στο Ίλιον την Κυριακή 10 Μαρτίου από τις 11:00 έως τις 14:00. 
Η εκδήλωση θα υλοποιηθεί στον χώρο μπροστά από το Γυμναστήριο των Αγίων Αναργύρων, με την υποστήριξη των Δήμων Αγίων Αναργύρων-Καματερού, του Δήμου Ιλίου, του Αναπτυξιακού Συνδέσμου Δυτικής Αθήνας (ΑΣΔΑ), καθώς και του Μητροπολιτικού Φορέα Ανάπλασης και Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Αττικής. 

Στην Θεσσαλονίκη: Στην είσοδο του Μεγάρου X.Α.Ν.Θ (στο κέντρο της Θεσσαλονίκης) το Σάββατο 30 Μαρτίου από τις 10:00 έως τις 13:30, σε συνεργασία με τη Χ.Α.Ν. Θεσσαλονίκης. 

Στο ΦΡΑΓΜΑ ΘΕΡΜΗΣ (Αναψυκτήριο) την Κυριακή 31 Μαρτίου από τις 10:00 έως τις 13:30, σε συνεργασία με τον Δήμο Θέρμης. Στον ίδιο χώρο στο ΦΡΑΓΜΑ ΘΕΡΜΗΣ την Δευτέρα 1 Απριλίου από τις 09:00 έως τος 13:30, αποκλειστικά για δημοτικά σχολεία. 

Για περισσότερες πληροφορίες: 
Γραφείο Πάρκου «Α.Τρίτσης»: Τηλ./Fax: 210 23 16 977, email: park@ornithologiki.gr 
Γραφείο Θεσσαλονίκης: Τηλ./Fax: 2310 244 245, email: thess@ornithologiki.gr

Δείτε την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία εδώ


Παρατήρηση πουλιών στον υγρότοπο Μουστού!  



Ο Φορέας διαχείρισης όρους Πάρνωνα και υγροτόπου Μουστού ενημερώνει το ευρύ κοινό ότι συνεχίζει την οργάνωση προγραμμάτων ορνιθοπαρατήρησης στον υγρότοπο του Μουστού, το οποίο απευθύνεται σε μικρούς και μεγάλους που ενδιαφέρονται να γνωρίσουν από κοντά την άγρια διαχειμάζουσα ορνιθοπανίδα και να απολαύσουν τη φύση. 
Ο υγρότοπος του Μουστού, που λειτουργεί ως σημαντικός σταθμός ξεκούρασης και ανεφοδιασμού των μεταναστευτικών πουλιών μιας και είναι ο πρώτος υγρότοπος που συναντούν προς το βορρά όσα πουλιά ακολουθούν τις ανατολικές ακτές της Ελλάδας, έχει τη σπουδαιότητά του και ως σταθμός διαχείμασης. 
Αυτό το διάστημα (και μέχρι τα τέλη Μαρτίου) φιλοξενεί πολλά σπάνια, απειλούμενα και προστατευόμενα είδη παρυδάτιων και υδρόβιων πουλιών.


Οργάνωση Γη: γιορτή κάθε Κυριακή στο Πάρκο Τρίτση  



H Οργάνωση Γη ανοίγει τις πόρτες του Κέντρου της Γης και σας προσκαλεί σε μία διαφορετική γιορτή που θα αλλάξει τον τρόπο που βλέπετε τις Κυριακές στη πόλη! Με οδηγό την αισιόδοξη ενέργεια που προκαλεί η επαφή με την γη και με εργαλεία την απλότητα, την συλλογικότητα και το χαμόγελο οι Κυριακές μας ζωντανεύουν. 

Αναλυτικά το πρόγραμμα των Κυριακών του Μαρτίου: 

 Κυριακή 10 Μαρτίου 2013: “Αποκριές”: Γιορτάζουμε τις αποκριές, φιλοξενούμε παραδόσεις από την κεντρική, ορεινή Ελλάδα! 
Μας μαγειρεύει η Αντζυ από το twominutesangie.blogspot.com 

Κυριακή 17 Μαρτίου 2013: “Προτάσεις για το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας – Ο μεζές της πρώτης Άνοιξης!” Μας μαγειρεύει η σεφ Ευδοκία Φυλακούρη από το εστιατόριο “Καλλίστη”. Μαθαίνουμε να φτιάχνουμε χαρταετό κι ενημερωνόμαστε για τα περιβαλλοντικά προβλήματα της θαλάσσιας ρύπανσης και της υπεραλίευσης. 

Κυριακή 24 Μαρτίου 2013: Με αφορμή το παραδοσιακό πιάτο του Ευαγγελισμού “μπακαλιάρος σκορδαλιά” μας μαγειρεύει ο σεφ του εστιατορίου “Aleria” Γκίκας Ξενάκης. 

Κυριακή 31 Μαρτίου 2013: “Σπαράγγι – Αγγινάρα – Κουκί”: Γνωριμία με τις γεύσεις της πρώτης άνοιξης!. 
Μας μαγειρεύει η Αντζυ από το twominutesangie.blogspot.com 

Ειδική εκδήλωση έκπληξη για την “πράσινη” επιχειρηματικότητα. 
Η συμμετοχή είναι δωρεάν 



Δενδροφύτευση στα Τουρκοβούνια  



Το Σάββατο 09 Μαρτίου, ο  Σύνδεσμος Δήμων για την Προστασία και την Ανάπλαση των Τουρκοβουνίων σε συνεργασία με τους δήμους Νέας Ιωνίας, Γαλατσίου και Φιλοθέης-Ψυχικού, διοργανώνει δενδροφύτευση 5.000 νέων δέντρων στα Τουρκοβούνια.

Ώρα: 10 – 2 μμ / Τοποθεσία: Νέα Ιωνία, Δεμιρδεσίου Γαλάτσι, Δρυόπιδος 


Δενδροφύτευση στην Τιθορέα Φθιώτιδας  

Την Κυριακή 10 Μαρτίου, ο δήμος Αμφίκλειας- Ελάτειας, σε συνεργασία με τους τοπικούς συλλόγους, διοργανώνει δενδροφύτευση στην Τιθορέα.
Ώρα: 10 – 2 μμ


ΑΝΟΙΧΤΟ ΣΠΟΡΕΙΟ 
ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΠΕΛΙΤΙ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ 

Κυριακή 10 Μαρτίου 2013, ώρα : 11.00 π.μ
Στην αυλή του 9ου Δημοτικού σχολείου Κομοτηνής 

Καλούμε τους καλλιεργητές να έρθουν με το χώμα τους σε σακουλάκια ή κυπελάκια κι εμείς θα βάλουμε τους σπόρους παραδοσιακών ποικιλιών και τις γνώσεις μας για όσους δεν γνωρίζουν. Υποχρέωση των καλλιεργητών είναι να μας επιστρέψουν το 30% των φυτών για να τα μοιράσουμε.



Πανόραμα Οικολογικών Ταινιών 

Συνεχίζεται, για δεύτερη Τετάρτη, το 10ο Πανόραμα Οικολογικών Ταινιών της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ Περιβάλλοντος & Πολιτισμούαπό τις 18:00-23:00 (στο ισόγειο του κτηρίου της ΕΛΛΕΤ, οδός Τριπόδων 28 στην Πλάκα) – με σημαντικά ντοκυμαντέρ από το Κιργιστάν, τις ΗΠΑ και την Ελλάδα που θίγουν σημαντικά θέματα περιβάλλοντος, όπως: πιθανές εναλλακτικές μπροστά στο φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής / η απορρόφηση του παραδοσιακού νομαδικού τρόπου ζωής από τον μοντέρνο πολιτισμό / επιπτώσεις των λιγνιτωρυχείων στο φυσικό περιβάλλον και τη ζωή των κατοίκων / οι υγρότοποι της Μεσογείου, κ.α. 


Ανακύκλωση παλιών υφασμάτων


 εργαστήρι Patchwork στον Δήμο Αθηναίων 
από τις 6 Μαρτίου έως τις 3 Απριλίου 2013

Με απλές τεχνικές, που δε χρειάζονται προηγούμενη εμπειρία, οι συμμετέχοντες θα μάθουν να «παντρεύουν» κομμάτια ύφασμα και να φτιάχνουν τσάντες, παπλώματα, μαξιλάρια, με πολύχρωμα υφάσματα.
Κεντρική Βιβλιοθήκη Δήμου Αθηναίων: Δομοκού 2, Σταθμός Λαρίσης, τηλ. 210-8846009 E-mail: publibrath@yahoo.gr
Ημερομηνίες διεξαγωγής: 6, 13, 20, 27 Μαρτίου & 3 Απριλίου 2013 
Ώρες διεξαγωγής: 18.00-20.00


Αναβίωση του εθίμου της "Φωτιάς" 
στον Καλό Αγρό 09.03.2013, ώρα 18:30 μ.μ. 



Ο Μουσικοδραματικός Σύλλογος “ΑΠΟΛΛΩΝ” Καλού Αγρού σας προσκαλεί στην αναβίωση του εθίμου της “φωτιάς” . Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 9 Μαρτίου στον προαύλιο χώρο του Δημοτικού Σχολείου Καλού Αγρού στις 6:30 το απόγευμα. Παράλληλα με την εκδήλωση θα λειτουργήσει στο δημοτικό σχολείο λαογραφική έκθεση. Παραδοσιακή μουσική, χορός και άφθονο δωρεάν κρασί. 


9η Κυριακάτικη Εκδρομή 2013 - Μεγαλόκαμπος Δράμας 
10.03.2013, ώρα 10:30 - 15:00


Συνεχίζουμε τις ποδηλατικές μας εκδηλώσεις, έτσι λοιπόν και την Κυριακή 10/3/2013 θα διεξαχθεί η 9η Κυριακάτικη Εκδρομή με τα ποδήλατα για το 2013. Η συνολική διαδρομή θα είναι περίπου 42 χλμ., είναι όλη ασφάλτινη και η πορεία είναι η εξής: Δράμα - Μυλοπόταμος - Αργυρούπολη - Σιταγροί - Μεγαλόκαμπος - Μικρόκαμπος - Προσοτσάνη - Σταυρός - Δράμα. 

ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΒΡΟΧΗΣ Η ΕΚΔΡΟΜΗ ΑΝΑΒΑΛΛΕΤΑΙ 

Η εκδρομή είναι για συμμετέχοντες άνω των 16 ετών λόγω της μεγάλης απόστασης και της πολλής κίνησης στους δρόμους που θα κινηθούμε. Συνάντηση στις 10.30πμ στην Πλατεία Ελευθερίας και αναχώρηση στις 11.00πμ. Να έχετε μαζί σας απαραίτητα άφθονο νερό, ανταλλακτική σαμπρέλα και φυσικά κατάλληλο ρουχισμό για την εποχή.


Διεθνή Έκθεση Αγροτικών Προϊόντων «AGRA 2013»  
Βουλγαρία, από 5 έως 9 Μαρτίου 2013


 Στην Διεθνή Έκθεση Αγροτικών Προϊόντων «AGRA 2013», η οποία διοργανώνεται από 5 έως 9 Μαρτίου 2013 στον εκθεσιακό χώρο στο Πλόβντιβ της Βουλγαρίας, συμμετέχει ο Ελληνικός Οργανισμός Εξωτερικού Εμπορίου. Σκοπός της έκθεσης είναι να καλύψει τις ανάγκες της ανερχόμενης αγοράς της Βουλγαρίας, αλλά και της ευρύτερης περιοχής των Βαλκανίων. 

Προϊόντα που προβάλλονται είναι: 
• Αγροτικός τομέας (αγροτικά μηχανήματα χωματουργικά, θεριστικά, σποράς τρακτέρ, ξηραντές, σιλό, εξοπλισμός διακίνησης αγροτικών προϊόντων, σπόροι και επεξεργασία, λιπάσματα, τεχνολογίες και εξοπλισμός, λιπάσματα, αρδευτικός εξοπλισμός και τεχνολογίες Συσκευασίας) 
• Τομέας κτηνοτροφικών προϊόντων (εξοπλισμός, τεχνολογίες βελτίωσης και αναπαραγωγής ζώων και πουλερικών, κτηνιατρικά φάρμακα) 
• Τομέας ιχθυηρών προϊόντων (αναπαραγωγή, τεχνολογίες, συνθήκες μεταφοράς και αποθήκευσης, θαλασσινά και βάρκες και πλοία για θαλάσσιο και ποταμίσιο ψάρεμα). 
• Τομέας ανθοκομικής, κηπουρικής (άνθη και φυτά για κήπους και θερμοκήπια, έπιπλα και αξεσουάρ για κήπους, είδη ανθοκομικής, εξοπλισμός και εργαλεία). 

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στον υπεύθυνο οργάνωσης στον ΟΠΕ κ. Οδυσσέα Κωλέτση, τηλ.: 210 9982320, E-mail: koletsis@hepo.gr .


 Υπαίθριος Ζωή 



Πρόγραμμα εκδρομών Μαρτίου 2013 

ΚΥΡΙΑΚΗ 3 ΜΑΡΤΙΟΥ 2013 ΓΕΡΑΝΕΙΑ: Πίσια (ορεινή πεζοπορία) 
Αναχώρηση από τα γραφεία μας στις 08:00 για τον Άγιο Νεκτάριο στα Πίσια, από όπου θα αρχίσει η κυκλική πορεία για την Παναγία Φανερωμένη – Ράχη Κουκουνάρι – Ξενώνα Γαλανόπουλου και θα καταλήξουμε πάλι στα Πίσια. 
Κατηγορία διαδρομής: Ορεινή πεζοπορία χωρίς ιδιαίτερες δυσκολίες. 
Μήκος διαδρομής: 10 χλμ. 

ΚΥΡΙΑΚΗ 10 ΜΑΡΤΙΟΥ 2013 ΑΡΤΕΜΙΣΙΟ: (Ορειβατική – Ορεινή Πεζοπορία) 
Αναχώρηση από τα γραφεία μας στις 07:30 για το χωριό Καρυά. Η πορεία θα αρχίσει από το διάσελο πάνω από το εκκλησάκι, για να ανέβουμε στην κορυφή και στη συνέχεια να καταλήξουμε στο χωριό Νεστάνη. Οι πεζοπόροι θα κάνουν τη διάσχιση χωρίς να ανέβουν στην κορυφή. 
Κατηγορία διαδρομής: Ορειβατική, διάσχιση. 
Προφίλ διαδρομής 1: Ώρες πορείας χωρίς στάσεις: 5 ½ 
Μήκος διαδρομής: 14,45 χλμ.  

ΚΥΡΙΑΚΗ 17 ΜΑΡΤΙΟΥ 2013 ΦΘΙΩΤΙΔΑ: Μονοπάτι σιδηροδρομικών (πεζοπορική) Αναχώρηση από τα γραφεία μας στις 08:00 για το χωριό Ηράκλεια. Η πορεία θα ξεκινήσει από το εκκλησάκι στη γέφυρα του Ασωπού και θα καταλήξει στο σιδηροδρομικό σταθμό του Ασωπού. Επιστροφή από την ίδια διαδρομή. Όλη η πορεία γίνεται παράλληλα στο φαράγγι του Ασωπού με εξαιρετική θέα προς την Οίτη και τον Μαλιακό κόλπο. 
Κατηγορία διαδρομής: Πεζοπορική χωρίς ιδιαίτερες δυσκολίες. 
Προφίλ διαδρομής¹: Ώρες πορείας χωρίς στάσεις: 4½. 
Μήκος διαδρομής: 12,2χλμ (με την επιστροφή).

ΣΑΒΒΑΤΟ 23 – ΔΕΥΤΕΡΑ 25 ΜΑΡΤΙΟΥ 2013 ΤΗΝΟΣ, νησί με πολλά μονοπάτια Προγραμματίζομε να γιορτάσομε την εθνική μας εορτή στην ανοιξιάτικη Τήνο, όπου ο Ευαγγελισμός τιμάται ιδιαίτερα. Λεπτομέρειες για ώρες αναχωρήσεως, επιστροφής, προκαταβολή, και διαδρομές θα ανακοινωθούν εγκαίρως στα γραφεία και στο ιστολόγιό μας —βλ. αρχή παρόντος. 

ΚΥΡΙΑΚΗ 31 ΜΑΡΤΙΟΥ 2013 ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ: Διπόταμα (ορεινή πεζοπορία) 
Αναχώρηση από τα γραφεία μας στις 07:00 για το χωριό Άνω Τιθορέα (Βελίτσα). Πορεία για φαράγγι Καχάλα – Άγιο Ιωάννη – Διπόταμα. Επιστροφή από τα ίδια. Θα γίνει προσπάθεια επίσκεψης της Σπηλιάς του Ανδρούτσου —μόνο για ορειβάτες! 
Κατηγορία διαδρομής: Ορεινή πεζοπορία. 
Προφίλ διαδρομής¹: Ώρες πορείας χωρίς στάσεις: 6 

Πληροφορίες εδώ 
Τηλέφωνο: 210-3615-779 Γραφεία: Σόλωνος 34, 106 73. Αθήνα


ΑΛΛΟΙ ΠΕΖΟΠΟΡΙΚΟΙ ΚΑΙ ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΑΝΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΜΑΡΤΙΟΥ ΑΝΑ ΣΥΛΛΟΓΟ

Α.Ο.Σ. (ΑΘΗΝΑΙΚΟΣ ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ)
Λέκκα 23-25, Αθήνα – τηλ. 2103212355, 2103212429
Δείτε το πρόγραμμα εδώ 

Ε.Ο.Α.Ο. ΝΙΚΑΙΑΣ "Ο ΦΥΣΙΟΛΑΤΡΗΣ"
Βρυούλων 69 και Ικονίου, Νίκαια – τηλ. 2104930470
Δείτε το πρόγραμμα εδώ 

• Ε.Ο.Σ. ΑΧΑΡΝΩΝ 
Φιλαδελφείας 126, Αχαρνές – τηλ. 2102461528
Δείτε το πρόγραμμα εδώ 

Φ.Ο.Π. (ΦΥΣΙΟΛΑΤΡΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ) 
 Μεσσηνίας 14-16, Πειραιάς – τηλ. 2104170814, 2104130632
Δείτε το πρόγραμμα εδώ

ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟΣ ΦΥΣΙΟΛΑΤΡΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΒΟΥΛΑΣ 
Αθηνάς51, Βούλα – τηλ. 210 8959363
Δείτε το πρόγραμμα εδώ 

 • Ε.Ο.Σ. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Δεσποτάτου Ηπείρου 2 – τηλ. 265-1022138
Δείτε το πρόγραμμα εδώ 

Ε.Ο.Σ. ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ Α
ντιμάχου 3, Καρδίτσα – τηλ. 2441071204, 6973695595
Δείτε το πρόγραμμα εδώ 

 • Σ.Π.ΟΡ. ΤΡΙΚΑΛΩΝ
Ομήρου 6, Τρίκαλα – τηλ. 2431072077
Δείτε το πρόγραμμα εδώ

Ε.Ο.Σ. ΞΑΝΘΗΣ 
Κλειστό γυμναστήριο Δήμου Ξάνθης « Φίλιππος Αμοιρίδης» - τηλ. 2541024818
Δείτε το πρόγραμμα εδώ 

Ο.Λ. ΕΟΡΔΑΙΑΣ 
25ης Μαρτίου 39, Πτολεμαϊδα – τηλ.2463053953
Δείτε το πρόγραμμα εδώ 

Σ.Ε.Ο. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 
Πλατεία Αριστοτέλους 5, Θεσσαλονίκη - τηλ. 2310224710
Δείτε το πρόγραμμα εδώ 

Ο.Σ. ΚΙΛΚΙΣ 
Πάροδος Βενιζέλου ( έναντι Νομαρχίας), Κιλκίς – τηλ. 2341020842
Δείτε το πρόγραμμα εδώ

Ε.Ο.Σ. ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ 
Ανατολικό κέντρο Καλαμάτας – τηλ. 2721097733
Δείτε το πρόγραμμα εδώ

• Ε.Ο.Σ. ΠΑΤΡΑΣ 
Παντανάσσης 29, Πάτρα – τηλ. 2610273912
Δείτε το πρόγραμμα εδώ 

• Ε.Ο.Σ. ΑΓΡΙΝΙΟΥ 
 Παν.Σούλου 10, Αγρίνιο – τηλ. 2641045512
Δείτε το πρόγραμμα εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου