Παρασκευή 5 Απριλίου 2013

Δελτίο Οικολογικών & Περιβαλλοντικών Εκδηλώσεων – Απρίλιος 2013


8ος Αττικός Αγώνας Παρατήρησης Πουλιών
Σάββατο 13 Απριλίου

 
Ένας διασκεδαστικός και επιμορφωτικός αγώνας διοργανώνεται για 8η συνεχόμενη χρονιά από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, το Σάββατο 13 Απριλίου! Ο αγώνας, όπως και τις προηγούμενες χρονιές, θα διεξαχθεί μέσα στα όρια του νομού Αττικής και θα έχει ως σημείο τερματισμού το Πάρκο «Αντώνης Τρίτσης», στο Ίλιον.  

Οι ομάδες των διαγωνιζόμενων θα διασχίσουν λόφους, βουνά, άλση, πάρκα, αρχαιολογικούς και αδόμητους χώρους, καλλιεργήσιμες εκτάσεις, ακτές και υγρότοπους, παρατηρώντας και καταγράφοντας τον «αττικό κόσμο των πουλιών». Νικήτρια ομάδα θα ανακηρυχθεί αυτή που θα καταφέρει να καταγράψει τα περισσότερα είδη πουλιών. Αν και οι φυσικές περιοχές της Αθήνας έχουν πλέον περιοριστεί δραματικά, σε κάποιες «γωνιές» του Λεκανοπεδίου η φύση, σε πείσμα των καιρών, συνεχίζει να «επιβιώνει», αλλά και να αναπτύσσεται όπως παλιά. Αυτές λοιπόν οι οάσεις ζωής θα εξερευνηθούν με τον πλέον ψυχαγωγικό τρόπο, μέσω της παρατήρησης πουλιών (birdwatching), στο πλαίσιο του αγώνα. 

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνείτε με το Κεντρικό Γραφείο της Ορνιθολογικής στην Αθήνα (τηλ./fax: 210 8227937, 8228704, εσωτ.106, e-mail: volunteers@ornithologiki.gr, Σπύρος Ψύχας). 

Δείτε την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία εδώ


2η Εαρινή Γιορτή της Φύσης 
Καρδίτσα,  26, 27 και 28 Απριλίου 2013


Η φετινή 2η Εαρινή Γιορτή της Φύσης θα διεξαχθεί το τριήμερο 26, 27 και 28 Απριλίου 2013. Με επίκεντρο των εκδηλώσεων το αίθριο της Δημοτικής Αγοράς, οι διοργανωτές έχουν ως στόχο να ενημερώσουν τον κόσμο για θέματα οικολογίας και προστασίας του περιβάλλοντος. Στην Εκθεσιακή Αγορά Βιολογικών Προϊόντων, Χειροτεχνίας και οικολογικών δραστηριοτήτων, που θα στηθεί στην Δημοτική Αγορά, θα λάβουν μέρος δεκάδες εκθέτες που θα φθάσουν στην πόλη μας από κάθε γωνιά της Ελλάδος. Παραγωγοί και επαγγελματίες θα εκθέσουν τα προϊόντα τους, θα μας ενημερώσουν για την χρήση και τα πλεονεκτήματα των βιολογικών έναντι των συμβατικών και θα μας δείξουν πόσο σημαντικό είναι να αποκτήσουμε όλοι μας μια νέα οικολογική συνείδηση και ιδίως οι νέοι άνθρωποι. 

Η Εκθεσιακή Αγορά θα λειτουργεί από τις 10.00 το πρωί μέχρι τις 2.30 το μεσημέρι και από τις 6.00 το απόγευμα έως τις 10.30 το βράδυ και αξίζει να την επισκεφθούν όλοι οι Καρδιτσιώτες και όχι μόνον.  

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ένα πλήθος δραστηριοτήτων και παράλληλων εκδηλώσεων για όλες τις ηλικίες. 
Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις αιτήσεων συμμετοχής, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα: 2441301179 και 6932717677 καθώς επίσης και στην ηλεκτρονική διεύθυνση : www.oikologikigiorti.gr



« Γιορτή των σπόρων »


  • Πάρος, 7 Απριλίου 2013
Η Τοπική Επιτροπή της Ελληνικής Εταιρίας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού οργανώνει για τρίτη συνεχόμενη φορά την «Γιορτή Των Σπόρων», την Κυριακή 7 Απριλίου στο Αγροκήπιο της Παροικιάς. Στόχος της γιορτής των σπόρων είναι η διατήρηση και η ανάπτυξη των ντόπιων ποικιλιών των νησιών μας μέσω της ανταλλαγής σπόρων μεταξύ αυτών που διατηρούν τέτοιες ποικιλίες και ο εφοδιασμός με σπόρους σε αυτούς που επιθυμούν να τους σπείρουν. 
Οι τοπικές κοινωνίες οφείλουν να διατηρήσουν τους σπόρους τους που είναι αποτέλεσμα εκατοντάδων χρόνων προσαρμογής στις ιδιαίτερες συνθήκες κάθε τόπου, και είναι λιγότερο ευπαθείς σε αρρώστιες, δεν εξαρτώνται από λιπάσματα και φυτοφάρμακα και είναι απαραίτητο στοιχειό των τοπικών γαστρονομιών. 

Για τον τρόπο παραλαβής σπόρων οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στον αριθμό τηλεφώνου: 22840 24571. 


  •  Νάξος, 7 Απριλίου 2013
Ανταλλαγή παραδοσιακών σπόρων τοπικών ποικιλιών


Την Κυριακή 7 Απριλίου 2013 και ώρα 5:00 μ.μ. στην Κωμιακή (Βρύση Γκισιμέ) θα γίνει ανταλλαγή παραδοσιακών σπόρων τοπικών ποικιλιών. Θα στηθεί, για τέταρτη χρονιά, ένα αλλιώτικο παζάρι με σπόρους Θα ακούσουμε χρήσιμες πληροφορίες για την σπορά, την συλλογή και την φύλαξη των σπόρων και θα ανταλλάξουμε εμπειρίες. Σκοπός μας είναι να διατηρηθούν οι ποικιλίες αυτές, ειδικά την περίοδο που διανύουμε, της κυριάρχησης των υβριδίων και της προσπάθειας εκμετάλλευσης των γεωργικών προϊόντων από πολυεθνικές εταιρείες. 
Οι σπόροι θα δίνονται δωρεάν! 

 Όσοι έχουν σπόρους από τοπικές ποικιλίες μπορούν να τους φέρουν και να συμπεριληφθούν στο παζάρι 
Για πληροφορίες επικοινωνήστε στo τηλέφωνo: 6977387578


  • Θεσσαλονίκη, 7 Απριλίου 2013
«Γιορτή σποράς και δημιουργίας»

Κάλεσμα στην “Γιορτή σποράς και δημιουργίας” την Κυριακή 7 Απριλίου από τους Περιαστικούς Καλλιεργητές του πρώην στρατοπέδου Καρατάσιου. Η ομάδα Περιαστικών Καλλιεργητών του πρώην στρατοπέδου Καρατάσιου προσκαλεί όλους/ ες την Κυριακή, 7 Απριλίου στην εκδήλωση με θέμα: Γιορτή σποράς και δημιουργίας. 

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης αρχίζει από τις 11:00 το πρωί μέχρι και τις 19:00 το απόγευμα και περιλαμβάνει δραστηριότητες για μικρούς και μεγάλους όπως: 
• Διάθεση αρωματικών και καλοκαιρινών φυτών. 
• Ανταλλαγή σπόρων και διαδραστικό παιχνίδι με τη συμμετοχή του Πελίτι. 
• Εικαστική αφήγηση με συνοδεία μουσικής. 
• Ξενάγηση στην χλωρίδα και πανίδα του πάρκου Καρατάσιου, με την συμμετοχή του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ελευθερίου-Κορδελιού και ομάδων σχολείων. 
• Εργαστήριο παρασκευής σπιτικών απορρυπαντικών. 
• Παρουσίαση της ομάδας ‘’Ποδηλατώ με ασφάλεια’’ στον χώρο του "Σπορείου". 
• Ποδηλατοβόλτες και διάφορα παιχνίδια από τα "Παιδιά εν Δράσει". 
• Φαγοπότι

  • Αντίκυρα, 28 Απρίλη 2013
« 1η ΓΙΟΡΤΗ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΣΠΟΡΩΝ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΚΥΡΑ» 

Η Λαϊκή Ακαδημία Γραμμάτων Τεχνών & Παράδοσης διοργανώνει εκδήλωση με δωρεάν διάθεση Ελληνικών σπόρων στις 28 Απρίλη 2013 στο Προαύλιο του Δημοτικού Σχολείου Αντίκυρας. 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΣ

10:30 Έναρξη εκδηλώσεων-γνωριμία. 
11:00-11:30 Ομιλίες παραγωγών:«Καθετοποιημένη παραγωγή» Φωτεινή & Θανάσης Μακρυγιάννης, παραγωγοί από Δομοκό. «Συμβουλές για τρόπους καλλιέργειας» Γιάννης Θεοδωρίδης βιοκαλλιεργητής από Σέρρες. 
11:30-12:00 «Ανάπτυξη θεμάτων βιοποικιλότητας», ομιλητής Αφέντρας Δημήτρης. (Διευθυντής εταιρίας Οίκος Σπόροι, Θεσσαλονίκη). 
12:00-12:15 ΔΙΑΛΛΕΙΜΑ για καφέ. 
12:15-12:45 «Τυποποίηση – Πιστοποίηση», ομιλητές Διαμαντής Χαράλαμπος και Γεραμπίνης Κυριάκος (Αειφορική ΑΕ, Λιβαδειά). 
12:45- 13:15 «Αρωματικά Φυτά», ομιλήτρια Κοντελέ Βαρβάρα γεωπόνος. 
13:15-16:30 Κρασί-τσίπουρο, παραδοσιακά εδέσματα. Ζωντανό μουσικό γλέντι από τα παιδιά της Αντίκυρας και των Άσπρων Σπιτιών.


 2η Γιορτή Σπόρων
Τοπική Ομάδα «Πελίτι»  Ηρακλείου



Τον ερχομό της Άνοιξης γιορτάζει ο Δήμος Αρχάνων Αστερουσίων και η Τοπική Ομάδα «Πελίτι» διοργανώνοντας την 2η Γιορτή Σπόρων, την Κυριακή 7 Απριλίου 2013. Η γιορτή θα πραγματοποιηθεί στον Πύργο, κάτω από το Γυμνάσιο από τις 11.00 π.μ. και μετά, ενώ θα συνοδεύεται από παραδοσιακή ζωντανή μουσική και σπιτικούς μεζέδες. 


8η Γιορτή Σπόρων στην Αίγινα
7 Απριλίου 2013
 


Γιορτή Σπόρων στο Δύστο Εύβοιας 
 7 Απριλίου 2013



Σας κάνουμε γνωστό, ότι την Κυριακή στις 7 Απριλίου 2013, από τις 11.00 – 14.00 μμ, ο σύλλογός μας και οι Ενεργοί Πολίτες Ερέτριας η «ΜΕΔΟΥΣΑ», σε συνεργασία με το ΠΕΛΙΤΙ και με όλους τους Περιβαλλοντικούς, Αγροτικούς, Πολιτιστικούς συλλόγους και Δημοτικά σχολεία της περιοχής μας, θα οργανώσουν την 3η γιορτή συνάντησης ανταλλαγής σπόρων ντόπιων ποικιλιών (λαχανικά, σιτηρά, ψυχανθή, ελαιούχες καλλιέργειες, βιομηχανικά και αρωματικά φυτά, πεπονοειδή, ανθοκομικά, φαρμακευτικά φυτά, κλπ), ΧΩΡΙΣ ΧΡΗΜΑΤΑ 

Στην προσπάθειά που κάνουμε για την προστασία και διάδοση της αγροτικής βιοποικιλότητας (ντόπιες ποικιλίες) του τόπου μας Καλούμε: 
• Όσους έχουν σπόρους από ντόπιες ποικιλίες να τους συσκευάσουν σε μικρά χάρτινα σακουλάκια που θα αναγράφουν : α) Την ποικιλία, β) Περιοχή καλλιέργειας (ή και προέλευσης εφόσον είναι γνωστή), γ) Όνομα και τηλέφωνο καλλιεργητή 
 • Σε κατάλληλη συσκευασία μπορούν επίσης να φέρουν κονδύλους, βολβούς και σπορόφυτα 
• Να δοθούν σε όσους το δυνατόν περισσότερους καλλιεργητές ποικιλίες λαχανικών, σιτηρών, ψυχανθών, κλπ 
• Να έρθουν σε επαφή μεταξύ τους οι καλλιεργητές και να ανταλλάξουν ποικιλίες, πληροφορίες, εμπειρίες 
• Να βρουν παραδοσιακές ποικιλίες οι καλλιεργητές που δεν έχουν παραδοσιακούς σπόρους 
• Να γίνουν οι ανταλλαγές ελεύθερα χωρίς χρήματα 
• Ο σύλλογός μας θα φροντίσει να μοιράσει μερικές εκατοντάδες φακελάκια με σπόρους που έχουμε συσκευάσει. 

Θα οργανωθεί τραπέζι γνωριμίας, με τη δική σας συμμετοχή, από εδέσματα που μπορείτε να φέρετε, όπως κρασί, τσίπουρο, ψωμί, τυρί, ελιές και στεγνά φαγητά κλπ. Eμείς, από την πλευρά μας, κάτι θα έχουμε να σας κεράσουμε.



Έκθεση «Ε-λαδι-οίνος 2013» 
12 -14 Απριλίου 2013

 
 Στις 12 -14 Απριλίου 2013 θα πραγματοποιηθεί έκθεση «Ε-λαδι-οίνος 2013» , με εταιρείες στο χώρο του ελαιολάδου και του κρασιού, στο εκθεσιακό κέντρο Περιστερίου. 

Η έκθεση Ε-Λάδι-Οίνος, έρχεται για να καλύψει την ανάγκη προβολής και προώθησης βασικών εθνικών προϊόντων μας όπως η ελιά, το ελαιόλαδο, το κρασί. Στην έκθεση συμμετέχουν όλες οι κατηγορίες εκθεμάτων από την παραγωγή (φυτώρια, τυποποίηση) την τεχνολογία και τη διανομή. Στην έκθεση, αναμένεται μεγάλη προσέλευση από τον Ελλαδικό χώρο αλλά και από πολλούς έμπορους-διανομείς του εξωτερικού και οι διοργανωτές αναμένουν ότι η έκθεση θα γίνει θεσμός για όλους τους επαγγελματίες των σχετικών κλάδων.



1η Πανελλήνια Συνάντηση Καλλιεργητών Ιπποφαούς 
 21 Απριλίου 2013



Με κύριο στόχο την οργάνωση των παραγωγών ιπποφαούς έτσι ώστε να αναδειχθεί η δυναμική του, ως φυτού αλλά και ως καλλιέργειας, διοργανώνεται την Κυριακή 21 Απριλίου 2013 και ώρα 12.00 π.μ., εκδήλωση με τίτλο «Η καλλιέργεια του ιπποφαούς στην Ελλάδα – η έως τώρα εμπειρία μας & τα επόμενα βήματα».  
Η εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο πολιτιστικό κέντρο του δήμου Αιανής (Κοζάνη), απευθύνεται μόνο σε καλλιεργητές ιπποφαούς, και διοργανώνεται από το Ιπποφαές PLUS» και την ομάδα καλλιεργητών ιπποφαούς Δυτικής Μακεδονίας, με την υποστήριξη της ομάδας καλλιεργητών ιπποφαούς Ολύμπου. 

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να απευθυνθείτε στην ιστοσελίδα www.ippofaesplus.com, ή στα τηλέφωνα 6973/95701 (Δημήτρης Κιτσικόπουλος) και 6989/588717 (Αριστοτέλης Γκουλιάφας)



Ο ελληνικός γευστικός πολιτισμός στην Τεχνόπολη 
12 -14 Απριλίου 2013

Με τον τίτλο «Ελλάδα Γιορτή Γεύσεις, Αθηνόραμα» φιλοξενεί από τις 12 μέχρι τις 14 Απριλίου η Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, ένα φεστιβάλ ελληνικού γευστικού πολιτισμού. 
 
Πρόκειται για ένα φεστιβάλ όπου η «αφρόκρεμα» της παραγωγικής Ελλάδας θα συναντηθεί με το κοινό που αναζητά τις αυθεντικές ελληνικές γεύσεις, ταυτισμένες διαχρονικά με την εθνική μας ταυτότητα. Τυριά, αλλαντικά, αλίπαστα, ζυμαρικά, ελιές και ελαιόλαδο, αβγοτάραχο, σάλτσες και ντιπ, μανιτάρια και λαχανικά, μπίρες μικροζυθοποιίας, ποτά και κρασιά, αρτοποιήματα, ξίδια και κρέατα, βότανα, ξηροί καρποί, καφέδες, αλάτια, μπαχαρικά, γλυκά και μαρμελάδες, ολόκληρος ο κόσμος των ατόφιων, γνήσιων γεύσεων από άκρη σε άκρη της επικράτειας θα ξεδιπλωθεί στην πρώτη Έκθεση Μικρών Ποιοτικών Ελλήνων Παραγωγών που διοργανώνεται στην Αθήνα. 

Πληροφορίες: «Τεχνόπολις» Δήμου Αθηναίων, Πειραιώς 100, Γκάζι, 210 3475518, 210 3453548, Παρασκευή 12/4 4-9 μ.μ., Σάββατο 13/4 10 π.μ.-9 μ.μ., Κυριακή 14/4 10 π.μ.-9 μ.μ., 
Πληροφορίες : www.elladagiortigefseis.gr



H «Γεωργία Ακριβείας» σε ημερίδα στην Αργολίδα 



Την Παρασκευή 5 Απριλίου, διοργανώνεται ημερίδα με θέμα «Γεωργία Ακριβείας», στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Αργολίδας.  
Η εκδήλωση που διοργανώνεται από την Κοινοπραξία Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων Αργολίδας –ΚΑΣΟΑ «ΔΑΝΑΟΣ», θα παρουσιάσει θέματα για την άρδευση, την φυτοπροστασία αλλά και την προστασία του περιβάλλοντος. 
Το ωράριο λειτουργίας της ημερίδας είναι από τις 8.30 έως τις 14.30 . 

Δείτε εδώ το πρόγραμμα



LIVE WELL: 4 ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ ΓΙΟΡΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ 
Κυριακή 7 Απριλίου 2013, Ζάππειο



Μία διέξοδο χαράς και άθλησης ετοιμάζεται μέσω της ανοιχτής εκδηλώσεως «Live Well» στο κέντρο της Αθήνας την Κυριακή 7 Απριλίου. Στόχος της διοργάνωσης είναι η διάδοση του μηνύματος για την υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής, ως μέσο πρόληψης και διατήρησης της υγείας. Με ώρα προσέλευσης στις 10:30 το πρωί, οι συμμετέχοντες θα διανύσουν μια απόσταση 4 χιλιομέτρων στο κέντρο της Αθήνας, είτε με τα ποδήλατά τους, είτε ως δρομείς. Η εκδήλωση δεν έχει αγωνιστικό χαρακτήρα και μπορούν να συμμετέχουν όλοι όσοι επιθυμούν. 

Η εκκίνηση θα δοθεί από το Ζάππειο στις 11.30 π.μ. Η εκκίνηση για όλους όσοι συμμετάσχουν με ποδήλατο θα γίνει πέντε λεπτά νωρίτερα από εκείνον των δρομέων, δηλαδή στις 11.25. Παράλληλα, θα υπάρξουν πολλές δραστηριότητες για μικρούς και μεγάλους στο χώρο του Ζαππείου με την συμμετοχή γυμναστών.


Καθαρίζουμε την Ελλάδα! Ομορφαίνουμε την Ελλάδα!

  

Καθαρίζουμε στο δέλτα του ποταμού Αξιού στην Θεσσαλονίκη Κυριακή 7 Απριλίου 2013

Ο φορέας διαχείρισης του δέλτα του Αξιού και οι δήμοι Δέλτα και Χαλκηδόνος στην Θεσσαλονίκη, διοργανώνει εθελοντική δράση καθαρισμού στο δέλτα του Αξιού. Πρόκειται για μια περιοχή που προστατεύεται από την ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία και έχει ενταχθεί στο δίκτυο Νατούρα. Στην δράση θα λάβουν μέρος εθελοντικές ομάδες από την Θεσσαλονίκη και την Πιερία, και πολλές άλλες. 
Σημείο συνάντησης: το πέτρινο φυλάκιο της Χαλάστρας στην Θεσσαλονίκη, το οποίο βρίσκεται στην αρχή του δέλτα του Αξιού.  
Η πρόσβαση στο σημείο της δράσης γίνεται από την Εθνική Οδό Αθηνών Θεσσαλονίκης στο κόμβο της Χαλάστρας.  

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε το www.oloimaziboroume.gr


Όλοι μαζί Σκιάθος καθαρή
5-7 και 12-14 Απριλίου

 
 Για όγδοη συνεχή χρονιά ο Πολιτιστικός Σύλλογός "Η Σκιάθος" έχει αναλάβει τη διοργάνωση και το συντονισμό του περιβαλλοντικού προγράμματος "ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΣΚΙΑΘΟΣ ΚΑΘΑΡΗ" που για φέτος ορίστηκε 5-7 και 12-14 Απριλίου, με τη συμμετοχή 23 Συλλόγων και Φορέων και την υποστήριξη του Δήμου Σκιάθου. 

Στο διάστημα της δράσης έχει προγραμματιστεί ο καθαρισμός 18 παραλιών και περιοχών. 

Πρόγραμμα 

Παρασκευή 5/4 : Παρουσίαση περιβαλλοντικών προγραμμάτων της παιδικής HELMEPA στο 1ο και 2ο Δημοτικό Σχολείο 
Καθαρισμοί: Παραλία Άγιος Παντελεήμονας  

Σάββατο 6/4 : Γιορτή με τη συμμετοχή όλων των ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ στο Κάστρο – στις 14:00- Καθαρισμοί: Παραλίες Κάστρου, Λεχούνι 

Κυριακή 7/4 
Καθαρισμοί: Νήσος Τσουγκριάς/παραλίες Λαλαριάς, Άγιος Φλώρος, Κεφαλάκια 

Παρασκευή 12/4 
Καθαρισμοί : Παραλίες Κρυφή Άμμος, Ελιάς και περιοχή Δημοτικό πάρκο-Άγιος Γεώργιος 

Σάββατο 13/4 
Καθαρισμοί: Παραλίες Αγία Ελένη Μαντράκι, Άγκιστρος, Λυγαρίες, Τουφεκόβεργα, Αγίος Σώζων  

Κυριακή 14/4 : Συμμετοχή στην πανελλήνια δράση καθαρισμών Let’s Do it 
Καθαρισμοί: Παραλίες Κουκουναριές- υποβρύχιος καθαρισμός-, Ασέληνος και Δασική περιοχή Τραχαλόμαντρα


Καθαρίζουμε την Ελλάδα σε μία ημέρα
Κυριακή 14 Απριλίου 2013 

  

Το ''Let's Do It'' αποτελεί την μεγαλύτερη και πιο ταχέως αναπτυσσόμενη εθελοντική καμπάνια καθαρισμού σε παγκόσμια κλίμακα. Κάθε χρόνο, χιλιάδες πολίτες από κάθε μεριά του πλανήτη, καθαρίζουν τις χώρες τους, περνώντας μήνυμα βελτίωσης και προστασίας του φυσικού και αστικού περιβάλλοντος. 
Φέτος η ημερομηνία της κοινής δράσης έχει οριστεί η Κυριακή 14 Απριλίου 2013. Καλείτε, λοιπόν κάθε εθελοντική οργάνωση, κάθε φορέα και κάθε πολίτη να δηλώσει συμμετοχή, να οργανώσει την δική του δράση καθαρισμού και να συντονίσει τους εθελοντές και τους φορείς που θα λάβουν μέρος στην περιοχή του. 

Δήλωση συμμετοχής στο παρακάτω link


Δράση καθαρισμού στην Λαμία
14 Απριλίου 2013



Στα πλαίσια του κινήματος "Let's do it Greece" οργανώνεται στην Λαμία δράση καθαρισμού στην οποία συμμετέχουν σύλλογοι, φορείς, νεολαίες, πρόσκοποι, σχολεία κ.α. 

Από το πρωί της Κυριακής, η Λυκώρεια της Λαμίας θα είναι μαζί με άλλες ομάδες στο πανέμορφο ποτάμι του Ξηριά και θα καθαρίζουμε την περιοχή από τα ανθρώπινα απορρίμματα. Μια ημέρα διασκέδασης και συνειδητοποίησης του περιβάλλοντος ως "οίκου". Εθελοντισμός είναι να μάθουμε να προσφέρουμε ανυστερόβουλα. 
Ελάτε κι εσείς! 


Οι Υδροναύτες καθαρίζουν το βυθό της Γλυφάδας 
14 Απριλίου 2013, ώρα 10:00


Το τμήμα περιβαλλοντικών δράσεων της ΜΚΟ ΥΔΡΟΝΑΥΤΕΣ, στα πλαίσια της διεθνούς εθελοντικής καμπάνιας "Let’s do it" η οποία φιλοξενείται για δεύτερη φορά στην Ελλάδα, διοργανώνει εθελοντικό υποβρύχιο καθαρισμό στην περιοχή της παραλίας Γλυφάδας, την Κυριακή 14 Απριλίου 2013. 

Η ΜΚΟ ΥΔΡΟΝΑΥΤΕΣ θα αναλάβει τον συντονισμό των δράσεων που θα πραγματοποιηθούν στις ακτές της ηπειρωτικής Ελλάδας ενώ ο Σύλλογος Αυτοδυτών Σάμου θα αναλάβει τον συντονισμό των υποβρύχιων δράσεων την νησιωτικής Ελλάδας. Οι δύο παραπάνω οργανώσεις θα προσπαθήσουν να παράσχουν κάθε δυνατή βοήθεια προς τους φορείς και τις ομάδες που θα θελήσουν να συμμετάσχουν στην προσπάθεια του let’s do it divers. 
Σας περιμένουμε όλους, την Κυριακή 14 Απριλίου, στις 10.00 στην παραλία Γλυφάδας. 

Δείτε τους Υδροναύτες εδώ


Περιβαλλοντική δράση στην Θεσσαλονίκη 
11 Απριλίου 2013


 Οικολογική δράση με στόχο την ευαισθητοποίηση των μαθητών των σχολείων της περιοχής σε θέματα περιβάλλοντος και ανακύκλωσης διοργανώνει η Δημοτική Ενότητα Τριανδρίας, την Πέμπτη 11 Απριλίου 2013 στις 09.00, σε συνεργασία με τις αντίστοιχες υπηρεσίες Αστικού Περιβάλλοντος και Ανακύκλωσης του δήμου. 

Οι μαθητές του 1ου , 2ου και 3ου Δημοτικού Σχολείου καθώς και του Γυμνασίου Τριανδρίας θα φυτέψουν στον αύλειο χώρο του σχολείου τους εποχιακά λουλούδια και αρωματικά φυτά τα οποία διατέθηκαν από τα φυτώρια του Δήμου Θεσσαλονίκης. 
Οι μαθητές θα τσαπίσουν, θα φυτέψουν, θα ποτίσουν και θα υιοθετήσουν τα φυτά αναλαμβάνοντας την φροντίδα τους. Παράλληλα θα γίνει μία ενημέρωση και θα διανεμηθεί στους μαθητές όλων των σχολείων έντυπο ενημερωτικό υλικό για την ανακύκλωση και τα οφέλη της από υπαλλήλους της υπηρεσίας Ανακύκλωσης.


Κρέστενα: Δημοτικό Τραγούδι, Περιβάλλον και Υγεία

Ενημερωτική Εσπερίδα του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κρεστένων σε συνδιοργάνωση με το ΝΠΔΔ Πολιτισμού, Αθλητισμού, Κοινωνικής Πρόνοιας και Αλληλεγγύης του Δήμου Ανδρίτσαινας – Κρεστένων, θα πραγματοποιηθεί το ερχόμενο Σάββατο στις 6.30 μ.μ. Η εσπερίδα απευθύνεται στην ευρύτερη τοπική κοινωνία και στοχεύει στην ευαισθητοποίησή της σε θέματα οικολογίας και υγείας στα πλαίσια της αειφορίας. 

Με την αναζήτηση οικολογικών αξιών και συμπεριφορών στους στίχους του δημοτικού τραγουδιού επιδιώκεται η ανάδειξη των περιβαλλοντικών, πολιτισμικών και ανθρωποκεντρικών σταθερών της ελληνικής υπαίθρου και η διερεύνηση της δυνητικής υιοθέτησής τους από μια σύγχρονη κοινωνία στην κατεύθυνση της αειφορίας.



«Ανθοέκθεση 2013» 
Εύοσμος Θεσ/κης, 5 - 14 Απριλίου

Από 5 - 14 Απριλίου θα διαρκέσει η «Ανθοέκθεση 2013» που διοργανώνει για 18η χρονιά ο Δήμος Κορδελιού Ευόσμου δια της Αντιδημαρχίας Πρασίνου και Περιβάλλοντος σε συνεργασία με το Συνεταιρισμό Ανθοπαραγωγών Θεσσαλονίκης. 

Τα πολύχρωμα φυτά και λουλούδια, οι εντυπωσιακές συνθέσεις αλλά και τα είδη ανθοκομίας θα πλαισιώνουν την έκθεση που θα πραγματοποιηθεί κοντά στο Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο Ευόσμου (Γοργοποτάμου με Ολυμπιάδος γωνία). 
Οι ώρες λειτουργίας της είναι για τις καθημερινές είναι από τις 10.00 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι και το απόγευμα από 5 μ.μ έως τις 10 μ.μ , ενώ για τα Σαββατοκύριακα το ωράριο λειτουργίας της είναι από τις 10.00 το πρωί έως τις 10 το βράδυ. 
Στο πλαίσιο της φετινής διοργάνωσης θα πραγματοποιηθούν επισκέψεις των Σχολείων του Δήμου, όπου οι μαθητές θα ενημερωθούν από Γεωπόνους για την περιποίηση και την προστασία των φυτών. Επίσης θα πραγματοποιηθούν και πλήθος πολιτιστικών – χορευτικών εκδηλώσεων.



8η «Ανθοκομική - Αγροτική Έκθεση» Κοζάνης 
ΑΦΙΕΡΩΜΑ: «ΚΥΝΗΓΙ & ΨΑΡΕΜΑ»  
24 - 28 Απριλίου 2013

Το Επιμελητήριο Κοζάνης σε συνεργασία με το Εκθεσιακό Κέντρο Κοζάνης, διοργανώνουν και φέτος την καθιερωμένη πια, «Ανθοκομική Έκθεση & συναφών ειδών» Κοζάνης, από 24 έως τις 28 Απριλίου 2013, στις εγκαταστάσεις τους στα Κοίλα Κοζάνης. Παράλληλα και για πρώτη φορά, θα ενταχθούν οι τομείς Αγροτικών Ειδών & Υπηρεσιών - «Αγροτική Έκθεση», καθώς και το «ΚΥΝΗΓΙ & ΨΑΡΕΜΑ»

Οι εκθέσεις θα αναπτυχθούν σε δύο επίπεδα και οι κατηγορίες εκθετών που μπορούν να πάρουν μέρος είναι οι παρακάτω: 
Α) Εξωτερικός χώρος Α΄ : Φυτώρια Ανθέων, Δενδρυλλίων (οπωροφόρων & καλλωπιστικών) και οπωροκηπευτικών φυτών, Αρωματικά φυτά, Φυτά – Υπηρεσίες Αγροτικά Μηχανήματα και συναφή είδη, 
Β) Εσωτερικός χώρος : Αγροτικά είδη – υπηρεσίες (Συνεταιρισμοί/ Σωματεία, Φάρμες αγροτικές & κτηνοτροφικές, Εκτροφεία θηραμάτων) – εφόδια, είδη κυνηγού – αλιείας, κλαδικά έντυπα. 
Γ) Εξωτερικός χώρος Β΄ : Αυτοκίνητα αγροτικά, τύπου τζιπ (4χ4), κ.α. συναφή 
Οι εκθέσεις θα πλαισιωθούν από ενημερωτικές ημερίδες & εργαστήρια, με θέματα Αγροτικού, Κυνηγετικού & Αλιευτικού ενδιαφέροντος . 

Για εκτενέστερη ενημέρωση, απευθυνθείτε στη Γραμματεία του Εκθεσιακού Κέντρου, στα τηλέφωνα: 2461045980, 45982, 45978 ή επισκεφτείτε τα Γραφεία του στα Κοίλα Κοζάνης, εργάσιμες ημέρες και ώρες.



Ημερίδα για την αγροδασοπονία 
Θεσσαλονίκη, 5 Απριλίου 2013



Ημερίδα με θέμα την αγροδασοπνία συνδιοργανώνετε από το Παράρτημα Κεντρικής Μακεδονίας του Γεωτεχνικού Επιμελητήριου Ελλάδος (ΓΕΩΤΕΕ) και το Ελληνικό Αγροδασικό Δίκτυο, στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων του Νέου Δημαρχιακού Μεγάρου Θεσσαλονίκης, την Παρασκευή, 5 Απριλίου 2013. 

Τι είναι όμως αγροδασικά συστήματα; Πρόκειται για μικτή καλλιέργεια δασικών δένδρων που παράγουν υψηλής ποιότητας τεχνική ξυλεία (π.χ. καρυδιά, σορβιά, σφεντάμι, κ.λπ.) και γεωργικών φυτών (π.χ. σιτηρά, καλαμπόκι, λαχανικά, κ.λπ) στο ίδιο χωράφι με σκοπό: 
(α) την εξασφάλιση επιπλέον εισοδήματος στο γεωργό από την ξυλεία, 
(β) την χρονική κλιμάκωση της απασχόλησης και του εισοδήματος του γεωργού και 
(γ) την προστασία του περιβάλλοντος και του τοπίου. 

Τέτοια συστήματα είναι παραδοσιακά στην χώρα μας, αλλά συνεχώς καταστρέφονται στο βωμό της εντατικοποιημένης γεωργίας των τελευταίων 20-30 ετών, η οποία δημιουργεί οικονομικά αδιέξοδα στους αγρότες και ανεπανόρθωτα προβλήματα στο περιβάλλον. Στην ημερίδα θα παρουσιαστούν τα οικονομικά και περιβαλλοντικά πλεονεκτήματα των αγροδασικών συστημάτων, η εμπειρία από άλλες ευρωπαϊκές χώρες και θα συζητηθούν οι προβλέψεις της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής καθώς και οι προοπτικές εφαρμογής τους στην Ελλάδα.


Εκδήλωση για Καινοτόμες Ιδέες και Εφαρμογές στην Τεχνολογία Τροφίμων


Η Μονάδα Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας (Μ.Κ.Ε.) του Αλεξάνδρειου Τ.Ε.Ι Θεσσαλονίκης,  σε συνεργασία με τα Τμήματα ''Τεχνολογίας Τροφίμων'' και ''Διατροφής - Διαιτολογίας'', διοργανώνουν εκδήλωση, στο πλαίσιο του Money Show, με θέμα: «Καινοτόμες Ιδέες και Εφαρμογές στην Τεχνολογία Τροφίμων και Διατροφή - Διαιτολoγία». 
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 13 Απριλίου 2013 και ώρα 13:00 έως 16:00 στην αίθουσα Regency Ball Room, ξενοδοχείο Hyatt. 
Στην εκδήλωση αυτή θα παρουσιαστούν από φοιτητές του Ιδρύματος, καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες στον κλάδο της διατροφής, αλλά και θα επισημανθούν οι προοπτικές που δημιουργούνται για την ανάπτυξη της Ελληνικής οικονομίας. Οι προτάσεις των φοιτητών, θα αξιολογηθούν από κριτική επιτροπή και θα βραβευθούν στην διάρκεια της εκδήλωσης.


«Γεύσεις και Ζωή» Ζάππειο Μέγαρο
18-21 Απριλίου 2013 

Η καταξιωμένη διαδραστική έκθεση που έδωσε ώθηση στην αγορά με την μεγάλη επισκεψιμότητα από επαγγελματίες, εμπόρους, διανομείς και εξαγωγείς θα πραγματοποιηθεί ξανά στις 18-21 Απριλίου 2013 στο Ζάππειο Μέγαρο. 

Στην έκθεση αυτή θα παρουσιαστούν τρόφιμα και ποτά από την Ελλάδα, παραδοσιακά και βιολογικά, gourmet προϊόντα μεσογειακής διατροφής και σπάνια προϊόντα περιορισμένης παραγωγής και γεωγραφικής προέλευσης. Ειδικότερα, η έκθεση καλύπτει μια ευρεία γκάμα από αγροτικά προϊόντα όπως ελαιόλαδο, ελιές, κρασιά, χυμούς, γαλακτοκομικά, αρτοσκευάσματα, όσπρια, λαχανικά, κλπ. 

Η είσοδος στο 4ήμερο γαστρονομικό ταξίδι είναι ελεύθερη με ώρες λειτουργίας την Πέμπτη 18 Απριλίου από 16:00 έως 20:30 την Παρασκευή 19, το Σάββατο 20 και την Κυριακή 21 Απριλίου από 10:30 έως 20:30


ΠΕΖΟΠΟΡΙΚΟΙ ΚΑΙ ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ
 ΑΝΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ 



ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΑΝΑ ΣΥΛΛΟΓΟ

 • Α.Ο.Σ. (ΑΘΗΝΑΙΚΟΣ ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ) 
Λέκκα 23-25, Αθήνα – τηλ. 2103212355, 2103212429
Δείτε το πρόγραμμα εδώ 

 • Ε.Ο.Α.Ο. ΝΙΚΑΙΑΣ "Ο ΦΥΣΙΟΛΑΤΡΗΣ"
 Βρυούλων 69 και Ικονίου, Νίκαια – τηλ. 2104930470
Δείτε το πρόγραμμα εδώ 

 • Ε.Ο.Σ. ΑΧΑΡΝΩΝ
Φιλαδελφείας 126, Αχαρνές – τηλ. 2102461528
Δείτε το πρόγραμμα εδώ 

 • Φ.Ο.Π. (ΦΥΣΙΟΛΑΤΡΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ)
 Μεσσηνίας 14-16, Πειραιάς – τηλ. 2104170814, 2104130632
Δείτε το πρόγραμμα εδώ 

ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟΣ ΦΥΣΙΟΛΑΤΡΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΒΟΥΛΑΣ
Αθηνάς51, Βούλα – τηλ. 210 8959363
Δείτε το πρόγραμμα εδώ 

Ε.Ο.Σ. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Δεσποτάτου Ηπείρου 2 – τηλ. 265-1022138
Δείτε το πρόγραμμα εδώ

Ε.Ο.Σ. ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
Αντιμάχου 3, Καρδίτσα – τηλ. 2441071204, 6973695595
Δείτε το πρόγραμμα εδώ 

 • Σ.Π.ΟΡ. ΤΡΙΚΑΛΩΝ
Ομήρου 6, Τρίκαλα – τηλ. 2431072077
Δείτε το πρόγραμμα εδώ

Ε.Ο.Σ. ΞΑΝΘΗΣ
Κλειστό γυμναστήριο Δήμου Ξάνθης « Φίλιππος Αμοιρίδης» - τηλ. 2541024818
Δείτε το πρόγραμμα εδώ

 • Ο.Λ. ΕΟΡΔΑΙΑΣ
25ης Μαρτίου 39, Πτολεμαϊδα – τηλ.2463053953
Δείτε το πρόγραμμα εδώ 

Σ.Ε.Ο. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Πλατεία Αριστοτέλους 5, Θεσσαλονίκη - τηλ. 2310224710
Δείτε το πρόγραμμα εδώ 

  • Ο.Σ. ΚΙΛΚΙΣ
Πάροδος Βενιζέλου ( έναντι Νομαρχίας), Κιλκίς – τηλ. 2341020842
Δείτε το πρόγραμμα εδώ 

Ε.Ο.Σ. ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
Ανατολικό κέντρο Καλαμάτας – τηλ. 2721097733
Δείτε το πρόγραμμα εδώ

Ε.Ο.Σ. ΠΑΤΡΑΣ
Παντανάσσης 29, Πάτρα – τηλ. 2610273912
Δείτε το πρόγραμμα εδώ 

 • Ε.Ο.Σ. ΑΓΡΙΝΙΟΥ
Παν.Σούλου 10, Αγρίνιο – τηλ. 2641045512
Δείτε το πρόγραμμα εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου