

Υπάρχουν αρκετά είδη φουντουκιάς και στην Ελλάδα βρίσκουμε δύο: Την ήμερη φουντουκιά ή λεπτοκαρυά (Corylus avellana - Κόρυλος η αβελλάνα) και την αγριοφουντουκιά. Η λεπτοκαρυά είναι μικρό δέντρο που δεν ξεπερνά σε ύψος τα 6 μέτρα, τα φύλλα της είναι στρογγυλά με μυτερές άκρες.
Η αγριοφουντουκιά είναι αυτοφυής βρίσκεται μεμονωμένα σε διάφορα δάση της χώρας. Οι καρποί της είναι γνωστοί ως φουντούκια Κωνσταντινούπολης. Άλλα είδη φουντουκιάς είναι η γιγάντια με ύψος 35 μέτρων και μεγάλη παραγωγή μακρύκαρπων φουντουκιών. Η φουντουκιά του Θιβέτ (Corylus ferox - Κόρυλος η θηριώδης) με καλής ποιότητας φουντούκια και πλούσιο φύλλωμα καλλιεργείται και ως καλλωπιστικό φυτό.

Στην Κελτική παράδοση η φουντουκιά και οι καρποί της αντιπροσώπευαν την σοφία και την έμπνευση· αρκετές παραλλαγές μύθων διηγούνται ότι εννέα φουντουκιές φύτρωναν γύρω από μια ιερή λίμνη, στην οποία και έριχναν τους καρπούς για να τρέφονται οι σολωμοί, ιερά ζώα για τους Δρυίδες.
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ

Τρώγονται κυρίως ψημένα και είναι απο τους πολύ καλούς ξηρούς καρπούς. Χρησιμοποιούνται στη σοκολατοβιομηχανία, στη ζαχαροπλαστική και στην αρτοποιία όπου αλέθονται μαζί με σιτάρι για την παραγωγή ψωμιού.
Πραλίνα Φουντουκιού "Θαλλώ"
Συστατικά: Φουντούκια, Κακάο, Κουβερτούρα, Ζάχαρη, Βούτυρο, Ζαχαρούχο Γάλα.
ΣΥΝΤΑΓΗ
1 ζαχαρούχο γάλα
125 γρ. βιτάμ
100 γρ. κουβερτούρα
5 κουταλιές κακάο
3 κουταλιές ζάχαρη άχνη
1 1/2 κούπα φουντούκια
Εκτέλεση
- Λιώνουμε την κουβερτούρα και το βιτάμ σε μπεν μαρί.
- Κοσκινίζουμε το κακάο και την ζάχαρη άχνη. Τα χτυπάμε μαζί με το ζαχαρούχο γάλα.
- Προσθέτουμε το μείγμα της λιωμένης κουβερτούρας και του βουτύρου και χτυπάμε.
- Θρυμματίζουμε τα φουντούκια στο μπλέντερ και τα προσθέτουμε στο μείγμα. Ανακατεύουμε καλά.
- Μοιράζουμε σε γυάλινα βάζα. Μετά το άνοιγμα διατηρούμε στο ψυγείο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου